Значението на честото хранене

Добавена на 02 Август 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Защо честото хранене е толкова важно?


Една от главните задачи при изграждането на мускулна маса е доставяне на възможно най-много качествена на храна за мускулната тъкан, но въпреки това трябва да внимавате поради една причина: мускулната ви тъкан може да се справи само с определено количество храна в даден момент.

С други думи, след като консумирате достатъчно хранителни вещества, клетките във вашите мускули затварят вратите си и не позволяват допълнително захранване, докато не изразходват храната, която вече са поели. А къде отива излишното количество? Познайте... Направо в мастните клетки.

Нека разгледаме един пример. Да кажем, че е време за обяд и вие се нуждаете от 300-400 калории, за да сте в добро функционално състояние до следващото хранене. Но сядате на масата и омитате такова количество храна, което се равнява на 1000 калории. Тези излишни 600-700 калории (независимо дали идват от пилешко месо, плодове или бисквити) най-вероятно ще се съхранят като мазнини.

Изяснява ли ви се картинката? Не си мислете, че си правите услуга, ако прекалите с дадено хранене, а след това чакате няколко часа до следващото. Това няма да компенсира вредата. Вече ще е твърде късно, тъй като тялото ви ще е насочило излишните калории към мастните клетки.

Нещо повече, ако гладувате прекалено дълго време, само си увеличавате апетита, което неминуемо ще доведе до ново преяждане. В действителност, мастните клетки си играят с вас, а вие само им помагате, ако мислите, че с пропускане на хранене ще отслабнете. Това просто не е така. Колкото повече дневни порции пропускате, толкова повече ензими ще пратят мастните клетки в кръвния поток, за да поемат калориите, които в крайна сметка ще консумирате.

Освен това, когато не се храним твърде дълго, ставаме по-склонни да се натъпчем с боклуци. Всички проучвания показват, че многото време между отделните хранения увеличава количеството вредна храна, която консумираме при първа възможност. Да речем, че се опитвате да отслабнете и закусвате кафе с прeпечена филийка. След това хапвате салата и кисело мляко за обяд, а от 13 до 19 часа не консумирате нищо. Когато влезнете вкъщи уморени и гладни, какво мислите, че ще искате да ядете? Определено няма да е здравословна храна като пилешко филе със салата от краставици и кафяв ориз. Ще сте жадни за мазна храна и захар, това е истината. Гладът е физическа нужда, а не психологическа. Тялото ви започва да се изтощава и се нуждае от енергия незабавно, а мазнините и захарта са две от най-добрите решения в този случай.

Друга причина да желаете мазнини е, защото искате храна, която води до бързо засищане. Фактът е следният: недояждането всъщност води до преяждане. Пропускането на хранения ще доведе до увеличана потребност от продукти, които трябва да избягвате.

Как бихте могли да се храните толкова често?


Мислите си, че няма начин да погълнете 5 порции дневно? Вярвате, че няма как намерите време за толкова много хранения? Фактът е, че повечето хора отдавна се хранят по 5 пъти на ден. Няма съмнение в това. Това, което много удобно се пренебрегва, са малките и бързи закуски следобед, преди лягане или предиобед. Много хора не осъзнават, че тези закуски обикновено са много мазни и калорични.

Нека разгледаме хранителния режим на типичен американец. Понички или няколко геврека сутринта, след това обяд, малко чипс или кроасан в следобедните часове, голяма вечеря и сладолед късно през нощта. Това са 5 хранения. Доста вредни при това...

Просто трябва да се насочите към здравословна храна. Органични продукти, малко захар и сол, малко мазнини, много протеин, много плодове и зеленчуци- това е правилният избор. Хранете се качествено по 5-6 пъти на ден и ще бъдете изненадани от резултата. Няма да се лишавате, а ще отслабвате.

Едно малко проучване показва, че ще започнете да сваляте килограми, ако разделите на 5-6 порции количеството храна, което преди сте консумирали на 3 пъти. Това е факт. Не е ли удивително? Лека корекция на хранителния ви режим би била изключително полезна за физическото ви състояние. Направете я!
Етикети: често хранене

Коментари

  • Anonimus
    Simeon А консумирането на МНОГО плодове не би ли попречило на свалянето при положение , че са с висок Г.И. ?
    01 Май в 11:55
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...