Инсулиноподобен фактор на растежа

Добавена на 04 Ноември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Изчерпвайки възможностите на храните, индустрията за суплементи все повече и повече се насочва към хормони и производни вещества с цел да раздвижи пазара и да предостави ново поколение продукт. Тази игра не е съвсем безопасна и трябва добре да се познава. Тъкмо поради това ще си позволим да направим обобщено ревю на един медикамент, попадащ днес във фокус: инсулиноподобният фактор на растежа.

➡ Какво е IGF-1

IGF-1 или инсулиноподобен фактор на растежа (някога наричан соматомедин C), е полипептиден протеинов хормон с подобна на инсулина молекулна структура, който се синтезира в черния дроб. IGF-1 играе важна роля за детския растеж, но продължава да има анаболни функции и при възрастните.

Когато човешкият хормон на растежа HGH минава през черния дроб, като резултат се отделя IGF-1.

IGF-1 се явява основен играч в мускулния растеж.Той стимулира както диференциацията, така и пролиферацията на миобластите (клетки, от които се развиват мускулите, т.е. потенциира миофибриларна хипертрофия), също така стимулира усвояването на аминокиселини и синтеза на протеини в мускулите и другите тъкани. HGH предизвиква увеличаване в нивата на IGF-1 по време на няколкомесечния курс.

Въздействието на инсулиноподобният фактор на растежа може да бъде намалено от следните основни проблеми:

➡ резистентност към хормона на растежа
➡ недохранване
➡ недостиг на рецептори за хормон на растежа

Инсулиноподобният фактор на растежа имитира структурата на инсулина, откъдето произлиза и името му. Пряко следствие на това е фактът, че той може да се прикача към инсулиновите рецептори (има си и свои) на клетката, но все пак не е пряк конкурент на инсулина; приоритетът на последния е доста по-голям.

➡ Какво е мястото му в спорта?

Този хормон влияе на растежа в детството, а в по-късна възраст има подчертан анаболен ефект, включително и върху нервната система. Точно този ефект активно се използва в бодибилдинга. Обикновено стероиден цикъл чисто с този хормон не се провежда. Комбинацията е по-сложна, например IGF-1, HGH и инсулин едновременно.

HGH има натрупващ ефект, така че добавянето на IGF-1 значително ще ускори нещата и ще намали времето за достигане на резултати.

Има два вида IGF-1, които обикновено се използват от бодибилдърите. Единият е био-идентичният HuIGF-1, верига от 70 аминокиселини. Другият е Long R3 IGF-1, който е 83 аминокиселини, аналог на IGF-I, съдържащ цялата последователност на IGF-1 със заместване на аргинина с глицин.

Препаратът може да се използва в бодибилдинга както за стопяване на излишни подкожни мазнини, така и за набиране на чиста мускулна маса. Като препаратът касае другите видове спорт и може да намери приложението си в тях - инжектирането му довежда до значителен ръст на силовите показатели. Той значително съкращава периода на възстановяване след натоварване при тренировките - буквално до няколко часа. Следва обаче да напомним, че при приемане на препарата може да се наблюдава и някакво забавено възстановяване на гликогена в организма. В такива случаи трябва да се комбинира приемане с инжекции инсулин.

Въздействие и опасности

Тренировките при приемането на препарата трябва да бъдат насочени именно към хиперплазията на мускулните влакна. А това е високо обемна тренировка на средна и ниска интензивност. Не по-малко важна е способността на IGF-1 да увеличава доставката на аминокиселини към клетките и да ускорява транспорта на гликозата. Все пак трябва да се припомни, че единият от механизмите за повишаване на мускулите е повишаване на способността за съхраняване на енергийни компоненти.

Това, което е характерно при тренировката на висока интензивност, е тренировка, използваща такива техники като мускулен отказ, форсирани повторения, негативни повтаряния и т.н., но трябва да следва веднага след периода на приемане на IGF-1. Такава тренировка е насочена преди всичко към хипертрофията на мускулните влакна.

Основната опасност, съпровождаща приемане на IGF-1, е неговата способност да усилва растежа на различни образувания, като се създават нови клетки, също така и злокачествени. Продължително приемане може да доведе до ускорено развитие на диабета при хората, генетично склонни към това заболяване, или намиращите се в ранните му стадии.

Приемът на инсулиноподобен фактор на растежа води организма до реакция на твърде високи нива на този хормон. Резултатът в критичен случай би бил диабетна кома и смърт. По-леките реакции са парализа на лицевите нерви, тахикардия и други. Преди да закупите такъв суплемент или медикамент, имайте предвид: той е скъп, така че първо проверете дали е истински, а не фалшификат.

И внимавайте: макар и с белтъчно участие, веществото е хормон, а не хранително вещество. А свободната игра с хормоните може да бъде опасна.

Aвтор : Стефан Сименов
Източник : bb-team.org

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    Eggs were also regarded as a luxurious commodity and Christians had to abhor from consuming the product during Lent.Oil Painting Reproductionsautomatically resulted in them eating during Easter.In most parts of the planet and also in the ancient civilizations likeNight sky painting Egyptian, Chinese, Greek and Persian, there is a tradition of painting and decorating the eggs in a variety of attractive colorful designs.Eggs are an exceptional formChristmas oil painting food with a lower calorie content and high vitamins and minerals.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320712
    12 Юли в 17:06
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...