Ползите от витамин Д

Добавена на 18 Август 2011 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Максимизиране на ползите от витамин Д постигат хората, които поддържат оптимално ниво на този витамин в организма и кръвоносната система.

Те могат да очакват по-добро здраве във всички аспекти : по-дълъг живот, по-малко болести, здрави кости и мускули, по-малко инфекции, намаляване на депресията, различните болки и възпаления. Накратко, по-голямо удоволствие от живота.

Все още се откриват и нови ползи от витамин Д. Ето и най-важните от тях, които се знаят за момента:

Витамин Д регулира калция и фосфора


Важната роля на витамин Д е открита за пръв път през 1782 година, когато е било открито, че маслото от черен дроб на риба Треска лекува рахит (заболяване на костите при подрастващите). Разбира се, все още не се е знаело, че именно витамин Д е свършил полезната работа.

Витамин Д е извлечен през 20-те години, но в продължение на няколко десетилетия се за него се е знаело само, че предотвратява рахит.

В действителност, витамин Д играе важна рола в процеса на усвояване на калций и фосфор, и в правилното им използване като цяло. Това помага за поддържане на здрави кости и зъби, а също така предотвратява депозирането на калция там, където не трябв (например в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците).

Витамин Д е от съществено значение за една здрава имунна система


Витамин Д помага на имунната система в борбата с инфекциите. С почти оптимално ниво на витамин Д в кръвта, може да очаквате по-малко настинки, грип и други.

Витамин Д не само подобрява имунитета ви, но и потиска развитието на разрушителни автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.

Витамин Д основен инхибитор на рак, а част от този ефект може да се дължи на повишената бдителност на имунната система.

Витамин Д насърчава клетъчната диференциация


Витамин Д насърчава клетъчната диференциация (диференцираните клетки са необходими са ефективно изпълнение на определени функции) и също така забавя скоростта, с която клетките се размножават.
Тези ефекти от витамин Д спомагат за борбата с рака. Раковите клетки се характеризират с липса на диференциация и бързо разпространение.

Витамин Д е силен помощник в борбата с възпаленията


Хроничното възпаление е причина за много болестни процеси, включително за сърдечно-съдовите заболявания и рака.
Витамин Д е мощно противовъзпалително средство, което може допринесе за ефективно намаляване на някои видове болки в мускулите.

Витамин Д помага за регулиране на нивото на кръвната захар


Оптималните нива на витамин Д предпазват от диабет ( тип 1 и тип 2), инсулинова резистентност и хипергликемия. Диабетът често се свързва с много ниски нива на витамин Д в организма.

Панкреасът също се нуждае от достатъчно количество витамин Д, за да произвежда инсулин.

Оптималното ниво на витамин Д помага за контрола на кръвната захар и предотвратяването на сериозни усложнения, свързани с диабета.

Витамин Д спомага за намаляване на кръвното налягане


Поддържането на адекватни нива на витамин Д помага за намаляване риска от хипертония. Оптималната поддръжка на този витамин в организма намалява кръвното налягане при хипертониците.

Витамин Д предпазва от ниско ниво на ядрена радиация


Д-р Даниел Хейс описва много начини, по които витамин Д може да защити организма от въздействието на ниско радиационно ниво, което може да се появи след ядрена авария. Неговият доклад е публикуван през 2008 г. В International Journal of Low Radiation.

Логично е, че хранително вещество, което се влияе положително от излагането на силна слънчева светлина, ще ви помогне да се защитите от електромагнитно излъчване, нали така?

Витамин Д помага в битката с редица заболявания


Учените непрекъснато съобщават, че ниските кръвни нива на витамин Д са свързани с най-различни болести, а високите нива могат да помогнат в борбата с тях.

Тези заболявания са свързани с ниски нива на витамин Д: акне, бъбречна недостатъчност, алергии, Алцхаймер, артрит, астма, аутизъм, автоимунни заболявания, бактериални инфекции, слаби кости, рак на гърдата, рак (всички видове), простуда и грип, болестта на Крон, хронична умора, хронична обструктивна белодробна болест, хронична болка, аденом на дебелото черво, кистозна фиброза, деменция, стоматологични кухини и некоординирани зъби, депресия, диабет (тип 1 и 2), умора, базедова болест, сърдечно заболяване, хипертония, болки в гърба, дегенерация на макулата, меланом, психични заболявания, множествена склероза, мускулна слабост и болка, затлъстяване, остео-артрит, остеомалация, остеопороза, Паркинсон, пародонтоза, болест на артериите, тазови нарушения, пневмония, постоперативни инфекции, псориазис, рахит, сепсис, спортни травми, туберкулоза, вирусни инфекции и други.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    mariq i kak da se polzva vitamina nali i predoziraneto e opasno a ako ve4e i ima o6ipqvane i kamani v babrecite organizma ne usvoqva vitamina qvno kato se pie 6te navredi li
    29 Февруари в 21:42
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще усетите и висококачествените продукти, кои...

The Anabolic Stack

The Anabolic Stack

27 Септември 2018

Готови ли сте за най - сериозното качване на мускулна маса, което сте постигали до сега? Тези три продукта, ...

ALL IN - Стак за шампиони

ALL IN - Стак за шампиони

20 Септември 2018

Искате ли да направите най - правилната покупка на суплементи? Ако отговорът е да, това е вашият стак! То...

Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Ка...