Специалните потребности на организма

Добавена на 12 Март 2012 | Категория: Статии | Добави в любими


Антиоксидантите


Вярвате ли или не, но ще дойде време, когато ще съветваме хората, които са загрижени за зъбите си, да избягват слънцето и да взимат антиоксиданти. Това ще се случи след 50 или повече години, но непременно ще се случи. Числеността на населението много нарастна и най-голямата заплаха за човека ще бъде загубата на съпротивляемостта на организма. Ракът, сърдечно-съдовите заболявания и другите отслабващи човека недъзи са свързани със снижаването на ефективността на защитните механизми, а антиоксидантите са главно средство за борба с това. Много от антиоксидантите са вече добре изучени. Това са витамин Е, витамин С, ликопен, Coq10 и др. Но хиляди вещества остават още неизучени или дори неидентифицирани. Единственият път, който е сигурен за получаването на необходимото количество различни антиоксиданти – това е взимането на 5-9 порции плодове и зеленчуци всеки ден. Но това е доста сложно, отделно че дава и някакво количество излишни калории. Препоръчително е ежедневната доза антиоксиданти, на спортуващи хора, да съдържа 400 единици витамин Е, 1500 милиграма витамин С, 300 милиграма липоева киселина и колкото се може повече плодове и зеленчуци.

Въглехидрати


Набиране на маса и получаване на енергия: въглехидрати (въглеводи). Макар че протеинът оглавява списъка на веществата, необходими за изграждане на маса, когато дойде време да наддаде, на вашето тяло му е необходима енергия т.е. калории. Протеинът и мазнините са източници на енергия, но не са най-важните. Главна роля тук играят въглехидратите. Три хормона са особено чувствителни към въглехидрати – инсулин, тиоридният хормон тироксин (Т4) и триодиронин. Когато нивото на инсулина и тиоридния хормон пада, понижава се и способността на тялото да натрупва мускулна маса. Освен това се стимулира отделянето на кортизол, който разрушава мускулния протеин, получава от него аминокиселина, която после се използва като източник на енергия. Някои фармацевтични препарати могат да предотвратят началото на този процес, но за натуралните билдъри този разпад на протеина е катастрофален.

Потребността от въглехидрати е много индивидуален. Добро правило е употребяването на такова количество въглехидрати, което е необходимо за поддържане на нормалната температура на тялото и функционирането на мозъка. Това са 150-300 грама или 600-1200 калории. Състезателните атлети могат да получат 70% от своите калории от въглехидрати.

Набиране на маса и получаване на енергия: креатин


Креатинът е прекрасна добавка и многочислените изследвания показаха неговата ефективност при силовите тренировки. Това не е хормон нито стероид. Той работи за вас както стероидите. Той ви позволява да тренирате твърдо и повече, което дава тласък на растежа на вашето тяло. Креатинът може да се използва правилно, но не и неправилно. Ако сте решили да употребявате креатин, то трябва да изучите правилата за неговото ползване.

Независимо че не е логично, хората с голямо собствено тегло нямат нужда от повече креатин. Смешно е, когато хората говорят за подобрени резултати, след взимането на двойни дози по време на поддържащата фаза.

Необходимост от повишаване на издръжливостта: фосфати


Фосфатите са в много молекули, които участват при изработване на енергия и пренасяне на кислорода. Аденозин трифосфата (АТФ) съдържа три фосфатни групи, а фосфокреатинът – единствената фосфатна група. Молекулата наречена 2,3-дифосфоглицерол, влиза в състава на червените кръвни телца и доставя кислород в мускулите. Превръщането на тиоридния хормон Т4 в Т3 също става под влияние на фосфатите. Учените препоръчват да се взимат фосфати 4 пъти на ден в продължение на 4-6 дни. Много хора взимат по 1гр на ден. Участниците в едно сериозно изследване показаха 10-13% повишаване на издръжливостта. Има предположение, че фосфатосъдържащите добавки може да помогне и на лифтерите. В изследванията се използват смеси от фосфат натрий и фосфат калий. Има вещество, наречено фитинова киселина. Това е захар, свързана с фосфатни групи. Това вещество не много ефективно се разлага от стомашно-чревните ензими на човека. Един научен източник потвърждава, че ефективността на фитиновата киселина е само 30% от ефективността на фосфатните соли.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...