10 полезни съвета за въглехидратите: част 1

Добавена на 22 Юли 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Добрите, лошите и странните

Ако попитате 20 диетолога за приема на въглехидратите, като отговор вие ще получите 20 различни теории. Достатъчно е да кажем, че има голямо разнообразие на мнения за това как да управлявате правилно приема на въглехидратите, независимо дали покачвате маса или изчиствате мазнините. За да се преборим с този противоречив въпрос, сме подготвили лист с факти, правила и предложения. С тяхна помощ ще успеете да покачите маса без да добавяте нежелани тлъстини.1 Яжте комплексни въглехидрати

Въглехидратите трябва да изграждат масата на дневния калориен прием, защото те формират мускулния гликоген – горивото необходимо за изморителните тренировки. Насочете се към технически необработените естествени източници на комплексни въглехидрати като картофи, пълнозърнест хляб, овесени ядки и кафяв ориз. Защо? Тези естествени комплексни въглехидрати са изградени от дълги вериги захари и се резорбират доста бавно. Бавно резорбиращите се въглехидрати предизвикват постоянни нива на кръвната захар, спомагащи за отстраняване на умората с помощта на освобождаването на инсулиновата секреция – инсулина е мощен хормон спомагащ за усвояването на въглехидратите. Спортистите могат да определят дневните нужди от въглехидрати в грамове, като умножат своето тегло по 6, жените трябва да умножат теглото си по 4. Например 100кг мъж трябва да консумира 600г въглехидрати дневно, а 56кг жена – 250г.

2 Приемайте продукти съдържащи целулоза

Преимуществата на целулозата включват и това, че прави мускулите по-чувствителни на растеж, като увеличава всмукването на захари и аминокиселини. Зърната на боба и овесените ядки са два чудесни източника на целулоза.

3 Разделете приема на въглехидратитеРазделете приеманите за деня въглехидрати на шест отделни приема, разпределени на равни интервали. Този метод близък до римското правило „Разделяй и владей”, спомага за равномерното отделяне на инсулина. Той от своя страна стимулира анаболните (изграждащи мускулатурата) процеси. Ако се нахвърлите на въглехидратите и ги погълнете наведнъж, ефекта от това ще бъде – те да се отделят като излишни мазнини и вие ще загубите релефния си вид.

4 Яжте прости въглехидрати след тренировка

Мед, и технически обработени храни като: бял хляб и бял ориз. Простите въглехидрати се резорбират бързо и лесно. Така се получава инсулинов пик. След тренировка той предпазва мускулите от катаболните (разграждащи мускула) процеси и стимулира анаболизма. Ако не сте тренирали приемането на прости въглехидрати може да стимулира натрупването на мазнини.

5 Яжте повече въглехидрати след тренировка

По-голямото количество въглехидрати приети след тренировка имат по-малкият шанс да бъдат трансформирани в мазнини. Тогава те изпълняват функцията да попълнят гликогеновите депа. Приемете около 25% от дневната доза въглехидрати в това хранене.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...