9 мита, с които всеки начинаещ във фитнеса трябва да е наясно

Добавена на 16 Август 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Сигурно ги чувате постоянно. По телевизията, във фитнес залата, от приятели, дори в супермаркета. Защо? Нямаме идея. Може би заради подвеждащата реклама.

Незнанието на истината, която се крие зад тези митове, може да бъде голяма пречка за изграждането на чиста мускулна маса и оформяне на коремните плочки. Време е да разкрием за какво става въпрос.

Мит 1 : Натрупването на мускулна маса е процесът на превръщане на мазнините в мускули. Така че е ОК да е качите малко мазно, което след това може да преобразувате.


Истината е различна. Когато качвате мускулна маса, вашата цел трябва да бъде развиване единствено на мускулите без натрупване на излишни мазнини. Ако намалите калориите твърде рязко, ще загубите мускулна маса, а ако ги увеличите спонтанно, то ще натрупате мазнини. Не се обезкуражавайте, ако не виждате увеличение на теглото си всеки следващ ден в основен период на качване. Това всъщност е добре, защото ако има нещо подобно, то означава, че се омазнявате, което определено не е вашата цел.

Мит 2: Трябва да увеличите приема си на калории с 1000 над границата за поддържане на теглото, за да изграждате мускулна маса.


Истината е, че е възможно увеличите мускулния си размер с по-малко нарастване на калориите. Това ще ви помогне и да не се омазните. 200 калории ще са ви достатъчни, за да растете оптимално.

Мит 3: Яйчният жълтък трябва да бъде избягван, защото съдържа много мазнини и холестерол.


През „Златната ера” (70-те и 80-те години) на бодибилдинга се е вярвало, че е добре да се консумират цели яйца. В наши дни практиката е различна и жълтъкът се отбягва. Въпросът е там, че в него се съдържат най-важните хранителни елементи на яйцето. Холестеролът в жълтъка изобщо не е толкова вреден, за да се лишавате от тези хранителни вещества.

Мит 4 : Не е нужно да внимавам с хранителния си режим, защото докато тренирам тялото ми ще развива единствено мускули без нужда от специална диета.


Дори когато някой е на стероиди, няма да расте, ако не приема достатъчно градивни елементи и минерали от храната.

Мит 5 : Стероидите са чудо, което ни е дадено от Бог, за да станем невероятно мускулести и силни.


Мислете за стероидите като за инжектиране на строителни работници в тялото си. Ако имате множество работници на едно място, а нямате достатъчно градивен материал или пък просто нямате от правилния, не може да очаквате резултати.

Мит 6 : Изпълняването на много повторения ни прави по-релефни, а по-малкото повторения значат по-голям размер.


Целта е винаги да запазвате мускулната си маса на всяка цена. Особено ако сваляте килограми. Мускулната хипертрофия все още е нормален процес при намаляването на теглото. Така че по-малките тежести и повечето повторения са безсмислени при изграждане на мускулна маса, а и в период на сваляне. Единственият начин да намалите, запазите или дори да увеличите размерите си е да се фокусирате върху хранителния режим.

Мит 7 : По-дългите тренировки значат по-големи мускули.


Това не е съвсем вярно, освен ако не сте опитен професионалист. Продължителните тренировки единствено могат да откажат някой начинаещ от фитнеса. Също така, хората, които тренират по-дълго от час, най-често претренират. Има кльощави момчета, които напразно прекарват часове в залата, надявайки се да станат големи.

Мит 8 : Ако не ви боли, значи не растете.


Най-добрият индикатор за мускулния растеж е прогресът в тренировките. Може да вдигнете 2 соди около 900 пъти и да изпитвате мускулна треска на другия ден, но това не означава, че растете.

Мит 9 : Креатинът е стероид.


Стероидите са синтетична версия на тестостерона. Креатинът няма никаква връзка с това. Общо казано, той помага за увеличаване продукцията на аденозин трифосфат, който служи като катализатор за клетъчните процеси в мускулите и други биологични функции.
Етикети: фитнес, начинаещи

Коментари

  • Anonimus
    stefan Мит 6 не е изцяло верен.По-големият брой повторения в период на чистене съчетан с правилен хранителен режим и цел саркоплазмена хипертрофия също увеличава мускулната маса.
    14 Юли в 18:01
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...