Африканско манго!
Добавена на 14 Януари 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Irvingia gabonensis е група от африкански дървета, които са по-известни с името африканско манго. Техните плодове наподобяват на външен вид мангото и са изключително богат източник на полезни мазнини и протеини.
Пресните плодове африканско манго са популярна храна за местното население от векове. Плодове са популярни в суров вид, както и под формата на желе, пюре, сок и дори вино. Семената също се използват като хранителен източник, като състава на полезните вещества надхвърля в пъти този на плода.
Семената също могат да се консумират сурови или печени. Много често от тях се приготвя прах или шоколадов тип блокчета, а по-рядко се правят и масла.
Най-важното полезно свойство на африканското манго е способността му да гори мазнини.
Едно малко изследване от 2005 г. за първи разкрива огромния му потенциал, като в сравнение с пласебото се забелязват намаляването на обиколката на всички части на тялото. Установено е, че загубената маса включва предимно мазнини, но също така и активно тегло.
Ново изследване от 2009 г. установява, че при употребата на африканско манго се забелязва както сваляне на тегло от общата маса на тялото, така и намаляване на процента подкожни мазнини.
Друго изследване от 2008 г. пък стига до заключението, че африканското манго засилва ефекта на горене на мазнини от употребата на Цисус Куадрангуларис.
Други полезни свойства на африканското манго включват:
➡ понижаване на холестерола;
➡ подобряване на кръвната картина;
➡ мощен антиоксидант;
➡ регулира кръвната захар;
➡ ускорява метаболизма;
➡ регулира умората;
Хранителни стойности на африканско манго за 100 грама:
Протеин - 8.5 грама
Въглехидрати - 15 грама
Мазнини - 67 грама
Калций - 120 мг
Желязо - 2.4 мг
Африканското манго е богат източник на витамините Б-1, Б-2 и Б-3.
Най-изобилстващите аминокиселини са лизин, триптофан, треонин, валин, изолевцин и фенилаланин, а най-дефицитните са метионин и цистеин.
Пресните плодове африканско манго са популярна храна за местното население от векове. Плодове са популярни в суров вид, както и под формата на желе, пюре, сок и дори вино. Семената също се използват като хранителен източник, като състава на полезните вещества надхвърля в пъти този на плода.
Семената също могат да се консумират сурови или печени. Много често от тях се приготвя прах или шоколадов тип блокчета, а по-рядко се правят и масла.
Най-важното полезно свойство на африканското манго е способността му да гори мазнини.
Едно малко изследване от 2005 г. за първи разкрива огромния му потенциал, като в сравнение с пласебото се забелязват намаляването на обиколката на всички части на тялото. Установено е, че загубената маса включва предимно мазнини, но също така и активно тегло.
Ново изследване от 2009 г. установява, че при употребата на африканско манго се забелязва както сваляне на тегло от общата маса на тялото, така и намаляване на процента подкожни мазнини.
Друго изследване от 2008 г. пък стига до заключението, че африканското манго засилва ефекта на горене на мазнини от употребата на Цисус Куадрангуларис.
Други полезни свойства на африканското манго включват:
➡ понижаване на холестерола;
➡ подобряване на кръвната картина;
➡ мощен антиоксидант;
➡ регулира кръвната захар;
➡ ускорява метаболизма;
➡ регулира умората;
Хранителни стойности на африканско манго за 100 грама:
Протеин - 8.5 грама
Въглехидрати - 15 грама
Мазнини - 67 грама
Калций - 120 мг
Желязо - 2.4 мг
Африканското манго е богат източник на витамините Б-1, Б-2 и Б-3.
Най-изобилстващите аминокиселини са лизин, триптофан, треонин, валин, изолевцин и фенилаланин, а най-дефицитните са метионин и цистеин.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: