Астрагалус!

Добавена на 11 Декември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Astragalus е род многогодишни тревисти растения от семейство Бобови, чиито видове намират приложение като билки. Най-често като такива се използват Astragalus membranaceus и Astragalus glycyphyllos. Родът произхожда от областта на северен и източен Китай, Монголия и Корея. Освен в Азия, той е разпространен почти в цяла Европа, включително и в България (до 1800 m н.в.).

Обитават както равнините и горските райони, така и скалистите местности на планините. Растението може да се срещне и с няколко народни имена – клинавиче, орлови нокти или сграбиче.
Надземните части на това растение съдържат флавоноиди, дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, аскорбинова киселина (витамин С), глициризин, аспарагин, микроелементи и други. За лечебни цели се използват както надземните му части (стъбла и листа), така и кореновата система. Употребява се под формата на тинктура (алкохолен екстракт), капсули или таблетки и разтвор за мазане (дермална употреба).

Astragalus membranaceus се използва в традиционната китайска медицина в продължение на хиляди години, често в комбинация с други билки, най-често за общо укрепване на организма срещу болестни състояния. Той е силен адаптоген, което означава, че има благоприятен ефект при въздействие на стрес от всякакъв вид (физически, психически, емоционален). Има и антиоксидантни свойства, т.е. предпазва клетките от негативното въздействие на свободните радикали (отпадъчни метаболитни продукти).

В най-общ план действието на тази билка може да се обобщи по този начин:

➡ Значително подобрява ефективността на имунната система – стимулира производството на бели кръвни клетки, засилва активността на Т-убийците, увеличава броя им и тяхната агресивност. От друга страна повишава производството на интерферон в организма, което увеличава съпротивителните сили срещу вирусни инфекции. Има свойството да възстановява функционалността на увредените имунни клетки при болни от рак

➡ Предпазва черния дроб от токсини

➡ Повлиява благоприятно проблеми с репродуктивната система при жените – бяло течение, маточно кървене, болезнена или нередовна менструация, аменорея, недостатъчна лактация, безплодие

➡ Препоръчва се при възпалителни процеси, болки и подуване в стомаха и червата

➡ Има диуретичен ефект

➡ Укрепва сърдечно-съдовата система и регулира кръвното налягане

➡ Намира приложение при лечението на анорексия, артрит, малария, бъбречни възпаления, хепатит, хронична умора и други

➡ Подобрява общия тонус на организма, намалява умората и влиянието на стреса, увеличава физическата издържливост и енергичността
Прием и дозировка:

Допустимите дози варират между 1 и 25 грама дневно, в зависимост от формулацията и целите. За постигане на оптимален ефект се препоръчва да използвате стандартизирана хранителна добавка и да се придържате към препоръките й за употреба.

В препоръчителните дози билката няма сериозни странични ефекти и употребата й се смята за безопасна. Понякога високите дози оказват негативно влияние върху имунната система.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...