Гръбнакът и кръста на фитнес трениращите

Добавена на 29 Февруари 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Много пъти от хората, които тренират с тежести, чуваме изрази като „схванах се в кръста”, „отсече ме в гърба”, „гърба ме боли”. Разбира се, това не е случайно. Като правило, това са травми, свързани с вдигането на тежести, макар и понякога от неправилно леко движение. Но също така могат да възникнат структурно-функционални изменения на тъканите. Наред с това, предразположението към травми често се определя от диспропорциите в развитието на мускулите.

По правило, причините за тези болки върху гръбнака, са механични фактори. Интересно е да се отбележи, че недостатъчното натоварване на гръбнака (билдери, които не клякат) може да доведе до дистрофия и нарушаване на обмяната в тези структури. На тези, които клякат, няма да им се случи това. Или механичният фактор може да се раздели на две – от недостатъчно натоварване или от претоварване. Претоварването може да се формулира така: структурата на гръбнака не може да се възстанови между тренировките и всеки път се поврежда все повече. Последствията са травма или заболяване на тази структура.

Разместване на междупрешленните дискове на гърба


Това е може би най-често срещаната травма на гръбнака. Не винаги разместването е придружено със съществено повреждане на тъканите. Гръбнакът е устроен по такъв начин, че да бъде подвижен, да амортизира и да бъде подвижен. Причините за разместването могат да бъдат подредени така.

Когато прешлените се подлагат на натоварване, се дестабилизира тяхното взаимно разположение. Механизмът, който активира съответните мускули, работи некоректно. Съкратителната дейност на скелетните мускули е координирана с нервната система. Затова нарушаването на съкратителната дейност на дълбоките мускули на гърба, като правило има неврологична природа. Върху правилното взаиморазположение на прешлените влияе не само навременното съкращаване на тези мускули, но и съотношението на техния тонус. Често пъти структурата на гръбнака и кръста се подлагат на натоварване, на което те не могат да противостоят. Разместването на междупрешленните дискове бързо се възстановява, тъй като имаме асиметрично напрежение на гръбначното съединяване. Мускулите около гръбнака бързо наместват дисковете на прешлените.


Причините - неправилна техника при изпълнението на упражненията


Най-травмоопасни са базовите упражнения, натоварващи гръбнака динамично. Най-разпространената грешка при изпълнението на клек, тяга и гребане и техните варианти е така нареченото „незадържане” на поясната лордоза. Като правило, то се изразава в това, че кръстният и гръдният отдели на гръбнака се превръщат в една голяма кифоза. Това увеличава натоварването на мускулите-разгъвачи на гърба, което не е толкова страшно, в сравнение с увеличаването и на нефизиологичността на силите, които действат върху мускулите, ставните връзки и дисковете на гръбнака.

Какво да правим ?


1) Изпълнявайте упражнения, които рязтягат мускулите на задната част на бедрата.
2) Тренирайте мускулите в областта на кръста (хиперекстензии, „добро утро”, мъртва тяга, гребане)
3) Избягвайте да се задържате в пози „дъга” на кръстната област
4) Спазвайте стриктен стил на изпълнение при клякането, тягата, повдигането от лег, бицепсовото сгъване, гребането с щанга.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети: кръст, гръбнак

Коментари

 • Anonimus
  boikomoiko какво означава поза "дъга"
  29 Февруари в 14:38
 • Anonimus
  Ivan Boikomoiko, tova znachi pregurbvane
  29 Февруари в 14:43
 • Anonimus
  Болшинството комплексирани шопари в залите слагат колосални тежести непосилни за тях. Вият, реват, хвърлят по земята. Хубавото е, че след няколко месеца се освобождава залата от присъствието им.
  10 Юли в 10:42
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...