Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Добавена на 19 Септември 2018 | Категория: Статии | Добави в любими

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост.

Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в някой доскорошен спомен от изминалото лято, друг ден пък дъжда отмива цялата топлина и ни връща в реалността. Тази непрекъсната промяна и непостоянност мнозина я описват като преход. Това е неизминатият път между два сезона.

Много хора се страхуват от настъпването на есента или зимата, защото тогава върлуват повечето вируси. Реално, страха често се дължи на неподготвеност за предстоящите промени.

Въпросът, който идва е как да се справим с неизбежните преходи между сезоните. Ключът е в правилната адаптация.


Адаптираният организъм е устойчив. Той е силен и трудно би бил сломен от вирус или какъвто и да е каприз на времето.

Какво съветваме ние:
С настъпване на есента подгответе своето тяло за процеса, наречен адаптация.

На първо място отидете на профилактичен преглед, като допълнително си пуснете изследвания на витамин Д. Важно е да знаете в какви граници е той, тъй като с намаляване силата и продължителността на слънчевата светлина, тялото ще има нужда от допълнителен внос на този така важен мастноразтворим витамин. Нормалните му нива ще ви предпазят от депресии, от лесна чупливост на костите и ще поддържате добър хормонален баланс.
Следващият ни съвет е да се снабдите с мултивитаминна формула по възможност обогатена с антиоксиданти и зелени храни.
За по-бързо приспособяване към променящия се климат може да добавите и един-два адаптогена. (примерно: Жен Шен, Родиола)
Набавете си омега-3 мастни киселини и приемайте около 3 грама дневно.

Приемайте магнезий поне по 400 мг преди сън. Тъй като нощите ще стават все по-дълги, той ще ви е от изключителна необходимост, за да гарантира спокойният ви сън.
Хранете се пълноценно. Увеличете приема на зеленчуци и полезни мазнини.


Приемайте достатъчно течности, но внимавайте от какъв източник са те. Научни изследвания показват, че консумирането на концентрирани източници на захар като глюкоза, фруктоза, обикновена захар, мед или портокалов фреш в голяма степен понижава способността на белите кръвни клетки да убиват бактериите. Ако искате да пиете плодови сокове, разредете ги с вода. Запомнете, портокаловият сок или други фрешове при простуда повече вредят, отколкото да помагат.


Приемайте 1-2 грама дневно витамин C. Това е изключителен антиоксидант, за който е изписано не малко. Ние ще вметнем още теория. Както казахме по-горе, захарта дори и от природни източници като плодове и мед, може да влоши имунната система. Вероятно причината е, че кръвната захар и витамин С си съперничат за транспорт в белите кръвни клетки. Казано с други думи, големите количества прост въглехидрат могат да намалят нивата на този витамин в организма.

Много неща са изписани за профилактичната и лечебна роля на този антиоксидант. Преди повече от 40 години Линус Паулинг написва книгата „Витамин С и обикновената простуда“. Това е един изключително сериозен труд, подплатен с научни изследвания, които показват мощния ефект на суплемента при простуди.

Човешкият организъм е изключително податлив към модулиране. Тъй като е невъзможно да пригодим природата към нас, остава да направим обратното. В следващата статия ще ви дадем насоки, как да процедирате при вече настъпили вирусни състояния.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...