Факти за протеина (1-ва част)

Добавена на 30 Април 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
„Хранителните” спецове са във всяка зала. Можете да ги чуете как развиват какви ли не теории за храненето, за храненето, за протеина и за огромното му значение за бодибилдърите. Но най общо казано, съветите, с които ще ви пълнят главата, се свеждат до яденето на много протеин, с което формулата на правилното хранене според „спецовете” е завършена и достатъчна. Всичко останало било празни приказки.Ето обаче няколко по-малко известни факти за протеините, на които „спецовете” едва ли ще ви отговорят. Ще разберете, че зад думата протеин се крие повече, отколкото предполагате. Затова нека да си изясним още няколко неща от безкрайния дебат за протеина.

1. Чистото говеждо месо и протеинът от суроватка ще ви помогнат да изчистите мазнините

Ако вашата цел е да намалите мазнините, то необходимото условие е да намалите калориите, приемани от мазнини, на 10% от общото количество калории или дори по-малко. Необходимо е да увеличите аеробните упражнения и като цяло да преминете на по-нисковъглехидратна диета.

Но тъй като ще намалите въглехидратите, то необходимо е да компенсирате загубата на калориите, приемани с въглехидрати, като започнете да приемате повече калории от протеини. Кои обаче са идеалните храни,които трябва да приемате в диетата си? Без съмнение суроватката (известна повече като Whey) и базираните на нея протеини са най-удачният избор. Тя е богата на аминокиселини с разклонена верига и ще замести калоричните загуби от намаляването на въглехидратите. Така енергийното ви ниво няма да намалее. Чистото говеждо месо е също много добър вариант. То е богато на аланин – жизненоважна аминокиселина, която превърната в глюкоза, може да бъде използвана като енергиен източник. Само по този начин, с достатъчно калории, ще предотвратите изгарянето на мускули, за набавяне на енергия, което често се случва в нисковъглехидратните диети.

2. Протеинът стимулира инсулиновите рецептори

Известно е, че инсулинът е силно антикатаболен хормон, който играе основна роля в изграждането на мускулна маса и по-точно в предотвратяването на нейното разграждане. Изследванията показват, че колкото по-висок е процентът на калориите, приети от протеини, толкова повече е нарастването на мускулната маса и толкова по-силна става чувствителността на рецепторите в мускулите към инсулина. Така при състояние на стрес, причинен от тренировка или диета, ще намалите значително катаболното действие на кортизола.3. Приемайте смес от протеини и въглехидрати веднага след тренировка

Отново този инсулин! Анаболният хормон увеличава образуването на гликоген и синтеза на протеини. Ключът е в рязко увеличаване на нивото на инсулина веднага след тренировка. Идеален начин за това е смесването на протеини и въглехидрати в храненето веднага след тренировка. Най-удачният вариант за метаболичното осигуряване на така важния час след тренировката е отношението 2:1 въглехидрати към протеини. Около 30 грама протеин и 60-70 грама въглехидрати са ви достатъчни.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...