Факти за протеина (2-ра част)

Добавена на 01 Май 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
4. Суроватъчният протеин ви прави да изглеждате твърд

Суроватъчният протеин има свойствата едновременно да прави мускулите ви да изглеждат по-плътни и по-твърди. Той е особено богат на глутамин, който изтегля вода в мускулните ви клетки, което дава по-твърд и плътен вид на мускулите ви. Затова препоръчваме да включите в диетата си суроватъчен протеин, сутрин на гладно, непосредствено след тренировка и през деня между храненията.5. Намалете приема на протеин всеки шести ден

Това е една от ситуациите в бодибилдинга, в която „повече” не означава „по-добре”, а малкото всъщност се оказва полезно. Нека приемем, че търсите качване на мускулна маса и приемате протеин в нормалния си режим всеки ден. На всеки шест дни обаче намалявате дневния прием на около грам за килограм тегло. Т.е. ако сте 90 килограма и обикновено приемате по 200 грама протеин дневно, то в този ден приемете някъде около 90 грама. За да компенсирате по-малкото количество протеин приемете около 100 грама въглехидрати допълнително.

Такова рязко спадане на протеина задейства вътрешна аларма в организма, която вкарва тялото ви в режим на пестене на протеин. Започва отделянето на ензими, които икономисват протеина и поемат неговите жизнени функции.

Отделянето на тези ензими ще продължи още около денонощие, като през следващия ден приетият протеин ще се използва изцяло за натрупване на мускулна маса, тъй като организмът още ще го замества с ензимите, отделени в резултат на резкия спад на протеиновата дажба.

6. Протеинът стимулира щитовидната жлеза

Високите количества на протеини в комбинация на достатъчно въглехидрати стимулират щитовидната жлеза, което от своя страна дава по-голям клетъчен растеж и по-голяма способност на тялото да произвежда мускулна маса. За оптимални резултати придържайте се към следните нива: два грама протеин дневно на килограм телесно тегло и между пет и осем грама въглехидрати на килограм.

7. протеинът ви дава енергия

Повечето трениращи гледат на протеина само като на нещо задължително за натрупване на мускулна маса. Но това далеч не е неговата единствена функция. Освен многото функции, необходими за работата на организма, от гледна точка на културистите протеинът също дава енергия.А тя е особено важна, когато се наложи да минете на нисковъглехидратна диета. Единственият ви източник на енергия в този случай остава протеинът. В противен случай започвате да разграждате трудно натрупаната мускулна маса.

Както по-горе споменахме, богатите на разклонена верига аминокиселини протеини са идеални за целта. Организмът ще използва тези аминокиселини за енергийно гориво, като през това време останалите аминокиселини, съдържащи се в протеина (аланин, глутамин, глицин, теонин, серин, метионин, тиросин и лизин), ще бъдат превърнати от черния дроб в глюкоза, като по този начин ще бъде предотвратено разграждането на мускулна маса и набавяне на енергия.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...