Фолиева киселина! част 2

Добавена на 20 Май 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до натрупването на продукт, наречен хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, при което силно нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Изследвания сочат, че недостигът на фолиева киселина значително увеличава риска от ракови заболявания, което е свързано с неефективен ДНК-синтез и мутации в клетъчната структура. Но няма съмнение, че фолиевият дефицит е най-опасен през първите два месеца от бременността на жената. Съществува реален риск от раждането на дете, което е със значителни малформации, а може да бъде преждевременно родено и с изоставане в своето умствено развитие.➡ Какво знаем за дефекта на невралната тръба и Spina bifida?

Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба и т. нар. Spina bifida. Известно е, че между 20-ия и 30-ия ден след зачеването се формира невралната тръба на ембриона, след което тя се затваря. От тази тръба по-късно се образуват гръбначен стълб, главен и гръбначен мозък, както и черепа на бебето. Дефект на невралната тръба се появява, когато тя не се затвори правилно и оставя образуващия се мозък в директен контакт с околоплодната течност.

Spina bifida е вроден дефект, който се проявява през първите четири седмици на бременността, много често преди самата жена да е разбрала, че е бременна. Когато костният канал, в който са разположени главният и гръбначният мозък, е неправилно развит, тогава се говори за Spina bifida. Засегнатите прешлени са с дефект от външната част, така че костният пръстен не се затваря напълно. Понякога засегнатият прешлен може да бъде само един или няколко, като най-често се наблюдава в областта на кръстта. Степента на деформация определя различните форми на заболяването, като най-леката се характеризира с непълно затваряне само на костния канал, който е покрит с тъкани и кожа. При по-тежките форми се наблюдава пълна или частична липса на мозък и череп, натрупване на голямо количество течност в главния мозък и т.н.

95% от случаите, в които се раждат деца с малформации, не са генетически предопределени!

Изследвания показват, че тези жени не са имали такъв случай в семейството, но пък са били изложени на редица други рискови фактори:

➡ висока температура в ранен етап от бременността
➡ определени медикаменти срещу припадък
➡ медицинско диагностицирано затлъстяване
➡ страдащи от инсулин-зависим диабет
➡ нисък социално-икономически статус

Проучвания показват, че дефектът на невралната тръба се среща по-често при жени от европеидната раса, отколото при тези от негроидната. Също така, за жени, родили дете с дефект на невралната тръба, съществува 20 пъти по-голям риск да родят друго дете с такъв дефект.В заключение...

Фолиевата киселина е нетоксична хранителна добавка, която се бори успешно с физическата преумора.

Тя е едно от най-важните хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на бебето.

Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от ежедневен прием на фолиева киселина, дори и да не планира скорошна бременност, защото наличието на достатъчно количество витамин В9 в женския организъм значително понижава риска от поява на увреждания на мозъка и гръбначния стълб на бъдещото бебе.

Витамин В9 е особено необходим и за образуването на здрави и жизнени кръвни клетки.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...