Фреш от портокал, защо е толкова полезен?
Добавена на 09 Февруари 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Един от най – често срещаните убийци в днешно време са сърдечносъдовите заболявания и инфарктите. Как да намалим риска от сърдечно заболяване? Изглежда, че портокаловия сок играе доста важна роля в предпазването от тези заболявания.
Учените от университета в Западно Онтарио в Канада изследват 16 мъже и 9 жени, които имат леко повишаване на нивата на цялостния холестерол и LDL-нивата (лошия холестерол).Всички участници в експеримента добавят 1,2 или 3 чаши портокалов сок към дневното си хранене в продължение на три отделни четири седмични периода, всеки от които е последван от пет седмичен „прозорец”, когато участниците не консумират никакъв портокалов сок. След опита се отчитат, че при консумацията на 3 чаши сок дневно се повишава нивото на HDL (добрият холестерол), а така също и плазмената концентрация на витамин „С”.
Това и други изследвания показват положителните ефекти на плодовете и зеленчуците върху сърцето и сърдечните заболявания. Счита се, че те са свързани с някои съставки на плодовете особено флавоноидите, антиоксидантите като витамин „С” и „Е” и бета-каротена. Фолиевата киселина и натуралните фолати, също са представени в големи количества в цитрусовите плодове особено флавоноидите, антиоксидантите като витамин „С” и „Е” и бета-каротена.
Фолиевата киселина и натуралните фолати, също са представени в големи количества в цитрусовите плодове и зеленчуците и може би също подобряват здравето на сърдечно съдовата система. Соковете от цитрусови плодове особено портокали и грейпфрути са богат източник на флавоноиди, фолати и витамин „С”.
Според тези изследвания едно правилно хранене би следвало да включва винаги плодове и зеленчуци. Експертите съветват да използвате комбинация от различни плодове, за да осигурите на организма протектиращи сърцето съставки в количества еквивалентни на три чаши портокалов сок.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: