Разкрити тайни за трудно покачващите маса II

Добавена на 02 Март 2012 | Категория: Фитнес | Добави в любими

Влезте в света на сериозните мускулиПредставяме Ви дългоочакваната II-ра част от статията, която ще Ви помогне да изградите зверски мускули.

11) Трябва да знаете своите възможности


Разберете по какво се отличавате от шампионите - културисти. Повечето от тях са склонни да покачват мускулна маса и инвестират много време, пари и сили в тренировката и храненето. Пригответе по подходящ начин своите собствени възможности. Обикновено, като трудно покачващ маса ще намалите обема на тренировката и ще консумирате по-малко храна от професионалистите.

12) Суплементите


Суроватъчния протеин на прах е един лесен и ефективен начин да си осигурим достатъчно протеини всеки ден. Креатинът, глутаминът, мултивитамини с минерали са сред горещо препоръчваните, както впрочем и останалите, които се препоръчват за растеж и добро здраве.

13) Избягвайте травмите


Тренировъчната травма може да ограби силата и размерите ви по-бързо от всеки друг фактор. Тя може да ви спре далеч преди да сте постигнали своите възможности. Профилактиката е най-добрата стратегия. Грижливо загрявайте и разтягайте преди всяка тренировка. Правете пирамида с прогресивно растящи тежести, при всяка серия с по-малко от осем повторения. Осигурете си партньор, който ще ви наблюдава при тежките серии.

14) Намалете обема


Като трудно покачващ маса, ограничете броя на сериите, които правите за една мускулна група. Правете не повече от 15 тренировъчни серии за по-големите или комплексни мускулни групи (квадрицепс, гръб, гърди) и не повече от 12 за по-малките мускулни групи (бицепс, трицепс, предмишница, прасци).

15) Наблегнете на по-слабите области


За да постигнете или поддържате балансирана физика обърнете специално внимание на по-слабите области. Най-добрият начин да направите това, е да ги тренирате първи при започване на тренировката, когато енергията и силата са най-големи. В по-екстремни случаи може да се наложи да увеличите обема на тренировка на по-слабите области и да намалите обема на другите области. Например ако долната част на гърдите засенчва горната им част, правете повече тренировка на лежанка от полулег и по-малко от обратен наклон.

16) Не подценявайте нищо


Ако някой се стреми да покачи маса е изключително важно да не подценява никой мускул. Тренирайте редовно всяка мускулна група, включително и такива, обикновено пропускани области, като предмишници, прасци и долна част на гърба.

17) Бъди господар на мускулите


Използвай техниката за здрава връзка между съзнанието и мускулите. Има много и различни методи, но един от лесните начини е просто да съкращавате често мускулите. Практикувайте задължителните пози и напрягайте мускулите, докато правите такива упражнения като придръпване на кабел или разтваряне в страни.

18) Вярвай на инстинктите


Когато направите повече от година тренировки, трябва вече да имате чувството кои упражнения и техники работят по-добре, кога вашата сила е най-голяма и др. Наблюдавайте се от близо и се опитайте да нагласите точно хранене, тренировка и почивка, за да получите най-добри резултати.

19) Поставяйте си реални цели


По безопасно за вас е, ако не сте си поставили за цел да спечелите следващата Мистър Олимпия, така че няма да тренирате и ядете като за такова състезание в непосредствено бъдеще. Да покачите 5кг мускулна маса за година и да загубите 10кг подкожни мазнини е реална цел. Отчитайте и двата вида цели.

20) Мислете позитивно


Напредъка за вас не е лесен, но със здрава работа, правилно хранене и адекватна почивка, мускулите ще растат. Поддържайте ентусиазма си, и независимо на какво ниво сте, старайте се непрекъснато да подобрявате своята физика.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    Фахри Номер 14 е напълно противоположно с една друга статия за покачване на маса от вашият сайт.
    03 Март в 12:25
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Има ли болка, няма растеж!

Има ли болка, няма растеж!

05 Юни 2018

Ако в началото на тренировката Ви се появи остра болка в рамото, лакътя или коляното и след това постепенно спадне (може дори да изчезне) след няколк...

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...