Главоболие от храна!
Добавена на 01 Април 2018 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Много хора по целия свят страдат от постоянно главоболие, което е една от водещите причини за отсъствие от работа. Главоболието може да съсипе добрата тренировка или напълно да откаже даден човек от фитнеса.
Малко са бодибилдърите, които осъзнават, че някои от най-честите причини за този проблем се крият в храната, която консумираме всеки ден. Това може да бъде особено неприятно за хората, които приемат големи количества храна, за да увеличат мускулния си растеж.
Главоболието, което се дължи на храната, обикновено се усеща и от двете страна на главата. То започва определено време след консумиране на дадени продукти и изчезва след елиминирането им от диетата.
Ако често страдате от главоболия, обмислете избягването на някои храни, на които може би се дължат те. Една съставка, за която трябва да внимавате, е тираминът. Тираминът се произвежда от аминокиселината тирозин и увеличава притока на кръв в мозъка, което понякога води до главоболие. Сиренето е с високо съдържание на тирамин. Това е особено вярно за синьото сирене, бри, сиренето Чедър, горгонзола, моцарела, мюнстер, пармезан, швейцарско и топено сирене.
Други храни, с които трябва да внимавате по отношение на тирамина, включват преработеното месо, домашно приготвения хляб, заквасената сметана, презрелите банани, смокини, авокадо, патладжан, кисела херинга, консервираните супи, киселото мляко, шоколада, соевия сос, бирата и червеното вино.
Някои хранителни добавки за горене на мазнини също съдържат тирамин като съставка. Ако забележите, че сте по-склонни към главоболие след хранене, то обърнете внимание на това кога изпитвате болките и с какво сте се хранили. Опитайте се да избягвате тези храни в бъдеще и вижте дали главоболията ще изчезнат с времето.
Малко са бодибилдърите, които осъзнават, че някои от най-честите причини за този проблем се крият в храната, която консумираме всеки ден. Това може да бъде особено неприятно за хората, които приемат големи количества храна, за да увеличат мускулния си растеж.
Главоболието, което се дължи на храната, обикновено се усеща и от двете страна на главата. То започва определено време след консумиране на дадени продукти и изчезва след елиминирането им от диетата.
Ако често страдате от главоболия, обмислете избягването на някои храни, на които може би се дължат те. Една съставка, за която трябва да внимавате, е тираминът. Тираминът се произвежда от аминокиселината тирозин и увеличава притока на кръв в мозъка, което понякога води до главоболие. Сиренето е с високо съдържание на тирамин. Това е особено вярно за синьото сирене, бри, сиренето Чедър, горгонзола, моцарела, мюнстер, пармезан, швейцарско и топено сирене.
Други храни, с които трябва да внимавате по отношение на тирамина, включват преработеното месо, домашно приготвения хляб, заквасената сметана, презрелите банани, смокини, авокадо, патладжан, кисела херинга, консервираните супи, киселото мляко, шоколада, соевия сос, бирата и червеното вино.
Някои хранителни добавки за горене на мазнини също съдържат тирамин като съставка. Ако забележите, че сте по-склонни към главоболие след хранене, то обърнете внимание на това кога изпитвате болките и с какво сте се хранили. Опитайте се да избягвате тези храни в бъдеще и вижте дали главоболията ще изчезнат с времето.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: