Хормонът на растежа и неговия отговор

Добавена на 20 Май 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Един близък поглед върху това как се освобождава хормонът на растежаЧовешкият хормон на растежа се образува в предния дял на хипофизната жлеза. Тази забележителна жлеза с вътрешна секреция е по-малка от 1см в диаметър и тежи не повече от 1.5 грама. Тя лежи в основата на мозъка, разположена в едноименната ямка на черепа и чрез тънко краче се свързва с прилежащата й част на мозъка наречена хипоталамус.

Хормоните на хипофизата


Освен хормона на растежа хипофизата отделя и голямо число други хормони:

1. Кортикотропин – контролира секрецията на адренокортикалните хормони, които имат отношение към метаболизма на гликозата, протеините и мазнините

2. Тироид стимулиращи хормони – контролиращи секрецията на тироксина от щитовидната жлеза, който от своя страна регулира много биохимични реакции в организма

3. Гонадотропни хормони – стимулиращи отделянето на половите хормони, като пролактин имащ отношение към развитието на гръдната жлеза и млечната секреция, фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон контролиращи растежа и репродуктивната способност на гонадите.

4. Антидиуретичен хормон – контролира концентрацията в тъканите на организма (секретира се от задната част на хипофизата).

Повечето от нещата, които един билдър се мъчи да постигне (маса и релеф) се контролират от активността на тази малка жлеза, а тя от своя страна е под контрола на мозъка и по-специално хипоталамуса, с когото е свързана.

С оглед влиянието му върху растежа на мускулната маса и мускулната сила ние се спираме главно на хормона на растежа и неговата способност да контролира много важни за бодибилдинга функции като протеиновата синтеза.

Как можем да стимулираме отделянето на хормона на растежа?


Известно е, че основният фактор, който стимулира отделянето на хормона на растежа е тренировката с тежести. Претоварването и умората забавят отделянето на хормона на растежа. Знае се, че съня повишава отделянето на хормон на растежа, а нарушения сън подтиска отделянето му. Има много начини, по които може да се стимулира или подтисне освобождаването на хормона на растежа.

Физическия или психически стрес, съня, различни хормони и лекарства могат да нарушат отделянето му. Други фактори са топлината (стимулира) и студа (подтиска), кратка и интензивна тренировка (стимулира), дълга и с малко натоварване тренировка (подтиска), високата кръвна захар и инсулин (подтиска).

Колкото е важно отделянето на хормон на растежа, толкова важно е и възприемчивостта на организма към този хормон. Изследванията ясно са показали, че не може безотговорно да се напомпва растежен хормон в организма и да се очаква, че той ще действа. Секрецията трябва да бъде на интервали и да бъде провокирана тогава, когато факторите подтискащи секрецията са отстранени.

Периодичност на тренировката


Опитно и теоретично изследователите са установили благоприятното повлияване на мускулите от хормона на растежа. За да се получи този ефект трябва да има периодичност в отделянето на хормона т.е. върхове и спадове. На практика това означава, че трябва да се тренира в кратки но интензивни тренировки.
Какво означава това? Просто тренирайте 3-4 пъти седмично в къси (до 45 мин) интензивни тренировки.

Сънят


Всички спим, но не всички от нас спят повече от един път в денонощието. Установено е, че хормона на растежа се отделя в максимално количество по време на дълбок сън. Понеже това са обикновено първите часове на съня, това е и времето на максималното отделяне на хормона на растежа. Дрямката през деня също е важна, но трябва да бъде с продължителност не по-малко от един час.

Храната


Един често забравян стимулатор за секрецията на хормона на растежа е храната. Една от причините бодибилдърите да се хранят пет или шест пъти на ден е желанието за натрупване на мускулна маса. Повечето от изследователите считат, че такова хранене е един великолепен начин да се стимулира освобождаването на хормон на растежа.

Аминокиселини


Знае се, че някои аминокиселини стимулират отделянето на хормона на растежа. На тази база са изработени препарати съдържащи комбинацията аргинин пироглутамат или аргинин/лизин/орнитин. Те се приемат вечер преди сън и допълнително стимулират отделянето на растежния хормон по естествен път. Тази комбинация е безвредна за здравето и може да се прилага без опасения.

Опитахме се да хвърлим близък поглед върху това, как по естествен път можем да увеличим продукцията на хормона на растежа отделян от предния дял на хипофизата. Този процес е много сложен и регулиран от различни външни и вътрешни фактори. Едно нещо, обаче е ясно и това е, че тренировката, храненето и сънят са безспорно най-важните фактори, които можем да препоръчаме.

Етикети:

Коментари

 • Anonimus
  Б.Димов Супер статия! Благодаря!
  20 Май в 13:57
 • Anonimus
  boxer Искам да знам като се стимулира хормона на растежа има ли някакъв шанс за увеличаване на ръста??
  24 Май в 23:35
 • Anonimus
  lalala da ima ti4ai sprintove i spi mnogo
  17 Юни в 21:15
 • Anonimus
  dobobig увеличаване на тежестите с всяка тренировка и ще плувате в хормони
  19 Юни в 11:34
 • Anonimus
  Do you know batik clothing? Yes,Canvas Painting one of the beautiful arts on fabric that you could get in Indonesia. Batik gives your clothes some beautiful, natural and traditional pattern.Georgia O'Keeffe paintingsbatik also can be accustomed to build your clothes looks stylish. Actually, should you apply batik in a way, you can make any appearance that you want. So, it’sChristianity oil paintings art of painting on fabric that people have to protect.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320716
  16 Юли в 18:09
 • Anonimus
  Alternatively you are able to want to visit the yawning caverns of Gua Charas or take a look at Canvas Painting assorted memorabilia at Muzium Tokoh Negeri. Alternatively it is possible to choose to end through in the ornate and distinctive Lao Zi Temple or Wan Fo Tien Temple.Beserah BeachBeserah is often a tiny fishing village especially identified because of Still life oil painting seafood dining establishments. Kodak-worthy moments incorporate the sight of Beserah fishermen herding water buffaloesThanksgiving oil painting carts to the seaside to help them in pulling in their catch for the day.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320722
  22 Юли в 07:44
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...