Гроздово семе!
Добавена на 22 Януари 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Гроздето е популярна храна още от дълбока древност. Има сведенията отпреди 6000 години, че грозде се е консумирало в земите на Египет, Месопотамия и Персия. Древногръцките философи също са отбелязвали здравословните ползи от гроздето, най-вече при консумацията на вино. През средновековието, виното се е считало за лечебна напитка, а лечителите са използвали масло от гроздовите семена за кожни проблеми.
Като храна, гроздовите плодове са изключително разнообразни. В гроздовата ципа и сок са съдържа най-вече ресвератрол и кверцетин, докато в гроздовите семена е по-висока концентрацията на процианидин.
Какво съдържа гроздовото семе?
Гроздовите семена са най-богатият източник на мощните антиоксиданти процианидини. Това са вид полифеноли с мощна антиоксидантна активност и силен противовъзпалителен ефект.
Процианидините помагат на тялото да произвежда глутатион, който е най-силният антиоксидант, защитаващ ДНК и укрепващ имунната система. Също така, те увеличават вътреклетъчните нива на витамин С и укрепват капилярите и по този начин подобряват циркулацията на кръв и кислород в цялото тяло. Тези антиоксиданти действат още като защитават колагена в меката тъкан в ставите и кожата от свободните радикали и преждевременно стареене.
В гроздовите семена се съдържат още антиоксиданта кверцетин, витамин Е и полезната линолеева киселина.
С какво са полезни гроздовите семена?
➡ Подобряват кръвообръщанието - оптимизира се функцията на кръвоносните съдове, особено на краката. Това предпазва от подувания и болки;
➡ Мощен вазодилататор - процианидинът разширява кръвоносните съдове доброкачествено и стимулира синтеза на азотен оксид. Това води да подобрено кръвоснабдяване и понижаване на кръвното налягане;
➡ Понижават лошия холестерол - установено е, че ежедневния прием на гроздово семе води до понижаване на лошия холестерол и общия холестерол. Отделно, гроздовите семена стимулират сърдечното здраве и функция;
➡ Едема - подуванията и раните при едема след хирургическа намеса отминават по-бързо след употреба на гроздови семена;
➡ Ракови заболявания - в предварителни изследвания, учените допускат, че антиоксидантите в гроздовите семена могат да забавят растежа на раковите клетки при определени типове рак като рак на девелото черво, простатата и белите дробове;
Също така гроздовите семена могат да се използват при профилактиката на:
➡ Болест на Алцхаймер;
➡ Диабет;
➡ Подобряване на нощното зрение;
➡ Предпазване на колагеновите тъкани и кожата;
➡ Хемороиди;
➡ Понижаване на лошия естроген;
Как да изберем гроздово семе?
Гроздовото семе се предлага най-вече под формата на капсули. Това, което е важно за потребителя е концентрацията на антиоксиданти, която е между 40 и 95%, в зависимост от продукта.
Как да приемаме гроздово семе?
Дневната препоръчителна доза варира между 100 и 500 мг. Превишаването и е строго непрепоръчително.
Кой не трябва да приема гроздово семе?
Не се препоръчва прием от бременни и кърмещи.
Не се препоръчва прием на лица с ниско кръвно налягане.
В никакъв случай не трябва да се комбинира гроздово семе с медикаменти от класа на коагулантите (разредители на кръвта).
Като храна, гроздовите плодове са изключително разнообразни. В гроздовата ципа и сок са съдържа най-вече ресвератрол и кверцетин, докато в гроздовите семена е по-висока концентрацията на процианидин.
Какво съдържа гроздовото семе?
Гроздовите семена са най-богатият източник на мощните антиоксиданти процианидини. Това са вид полифеноли с мощна антиоксидантна активност и силен противовъзпалителен ефект.
Процианидините помагат на тялото да произвежда глутатион, който е най-силният антиоксидант, защитаващ ДНК и укрепващ имунната система. Също така, те увеличават вътреклетъчните нива на витамин С и укрепват капилярите и по този начин подобряват циркулацията на кръв и кислород в цялото тяло. Тези антиоксиданти действат още като защитават колагена в меката тъкан в ставите и кожата от свободните радикали и преждевременно стареене.
В гроздовите семена се съдържат още антиоксиданта кверцетин, витамин Е и полезната линолеева киселина.
С какво са полезни гроздовите семена?
➡ Подобряват кръвообръщанието - оптимизира се функцията на кръвоносните съдове, особено на краката. Това предпазва от подувания и болки;
➡ Мощен вазодилататор - процианидинът разширява кръвоносните съдове доброкачествено и стимулира синтеза на азотен оксид. Това води да подобрено кръвоснабдяване и понижаване на кръвното налягане;
➡ Понижават лошия холестерол - установено е, че ежедневния прием на гроздово семе води до понижаване на лошия холестерол и общия холестерол. Отделно, гроздовите семена стимулират сърдечното здраве и функция;
➡ Едема - подуванията и раните при едема след хирургическа намеса отминават по-бързо след употреба на гроздови семена;
➡ Ракови заболявания - в предварителни изследвания, учените допускат, че антиоксидантите в гроздовите семена могат да забавят растежа на раковите клетки при определени типове рак като рак на девелото черво, простатата и белите дробове;
Също така гроздовите семена могат да се използват при профилактиката на:
➡ Болест на Алцхаймер;
➡ Диабет;
➡ Подобряване на нощното зрение;
➡ Предпазване на колагеновите тъкани и кожата;
➡ Хемороиди;
➡ Понижаване на лошия естроген;
Как да изберем гроздово семе?
Гроздовото семе се предлага най-вече под формата на капсули. Това, което е важно за потребителя е концентрацията на антиоксиданти, която е между 40 и 95%, в зависимост от продукта.
Как да приемаме гроздово семе?
Дневната препоръчителна доза варира между 100 и 500 мг. Превишаването и е строго непрепоръчително.
Кой не трябва да приема гроздово семе?
Не се препоръчва прием от бременни и кърмещи.
Не се препоръчва прием на лица с ниско кръвно налягане.
В никакъв случай не трябва да се комбинира гроздово семе с медикаменти от класа на коагулантите (разредители на кръвта).
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: