Хапвай по спартански!

Добавена на 08 Септември 2016 | Категория: Без категория | Добави в любими


Това е един доста античен хранителен режим, той активира вродените човешки инстинкти и кара тялото да се оптимизира до краен предел.

Създателят на този метод за хранене е Ори Хофмеклер, който от своя страна заимства идеите си от начина на хранене великите спартански войни. Голяма част от впечатляващите физически данни на спартанците се дължат именно на този режим. Движещият принцип е в приемането на огромно количество храна веднъж дневно, при това - вечер. Не се гледат нито калориите, нито съдържанието на въглехидрати и мазнини.

Обяснението е следното, фазата на недояждане трае през по-голямата част от деня - от момента на събуждане до 16-18 часа, като този период е в зависимост от индивидуалната адаптация към подобен тип начин на хранене. По време на диетата се приемат много течности - вода, енергийни напитки, фрешове. Храненето през деня включва сурови плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс, то трябва да е в минимални количества и само, когато усетите чувство на глад. Важно е да се отбележи, че гладът е контролиран - целта е пречистване на тялото. Когато се адаптирате напълно, организмът не усеща глад и е с изострена умствена и физическа активност през целия ден. Важно е да се избегнат моменти на енергийни спадове или болки в стомаха.Сигурно се питате, какво става с тялото, докато е в режим на недояждане?

Нивата на инсулин се занижават, което води до лесно изгаряне на подкожни мазнини. В същото време се повишават нивата на хормона глюкагон(Глюкагонът е един от трите основни хормона произвеждани от задстомашната жлеза и е пряко свързан с обмяната на въглехидратите в организма. Той способства за разграждането на гликогена в черния дроб и по този начин повишава нивото на кръвната захар, в което се изразява противоположността му с инсулина — единствения хормон в организма, който намалява нивото на кръвната захар.) и на растежния хормон, които ускоряват допълнително мазнинното разграждане. Организмът се пречиства от токсини. Изхвърлят се мъртвите клетки (включително туморни). Засилва се имунната система. Малките количества плодове и зеленчуци увеличават производството на ензими. Ензимите от своя страна играят важна роля в следващата фаза и забавят процеса на стареене. Засилва се концентрацията и цялостната работа на нервната система.Фазата на преяждане

Тя се случва в момента, когато тялото е готово за пълноценно усвояване на голямо количество храна. От значение е да се овладее правилно механизмът на преяждане. Вечерята трябва да започва със салата, след нея - храни, богати на протеини и мазнини, и накрая - въглехидратите. Менюто трябва да включва възможно най-разнообразна храна по отношение на вкусови качества, аромат, твърдост и температура.
Трябва да прекратите храненето, когато започнете да усещате жажда,повече от нормалното и чувството за глад се притъпи. Организмът ви е най – добрият индикатор,за това какво и кога трябва да правите, той знае кое е добре за него.Как контролираното преяждане влияе на тялото?

Запълват се запасите от гликоген, за да може тялото да е подготвено за следващия ден. Подобреният протеинов синтез забързва покачването на мускулна маса, а това означава изгаряне и на мазнини на по-високи обороти. Обилното хранене наведнъж допълнително забързва метаболизма. Въглехидратите, приети на вечерята, не се преобразуват в мазнини. Увеличава се и удоволствието от храненето. Адаптацията към Диетата на Спартанецът трае между няколко дни и 2-3 седмици. В периода на приспособяване могат да се приемат ядки или малки количества протеин (месо, яйца) по време на фазата на недояждане. По-лесно се свиква, ако този период постепенно нараства - в началото, например, поддържате контролиран глад до обяд и с всеки изминал ден увеличавате продължителността с час. Най-удачно е тренировката да е в късния следобед или около час преди вечеря. Така се постигат максимални нива на растежния хормон.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

03 Октомври 2018

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хо...

Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще ус...

Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е ...