Хранителните стойности на зелените храни
Добавена на 14 Октомври 2013 |
Категория: Хранене |
Добави в любими
Насочили сте се към здравословна, богата на хранителни вещества салата за обяд, но как да подберете най-подходяащите "листа" за основа й.
Дали да бъде маруля, спанак, айсберг или червена маруля?
Лошата новина за хората, които слагат по 1-2 листа зелени храни в сандвичите си е, че необходимата дневна доза за качествено извличане на поезните нутриенти е 2-3 чаени чашки. Затова е добре да ядете поне 1 голяма салата на ден. С почти никакви калории, но високо съдържание на витамини А, C и K, Б9 (Фолиева киселина) и други есенциални за тялото вещества, зелените храни са супер-храната за нашето тяло.
Дали, обаче, всички носят достатъчно нутриенти?
Набиращият популярност в последно време айсберг, е на най-ниското стъпало от зелените листа.
Със своето 96% водно съдържание, айсбергът не впечатлява с нищо освен свежия си вкус. 2 чаени чашки спанак, от друга страна, ни набавят цялата препоръчителна, дневна доза витамин K, половината витамин А и значителни количества калций и желязо. Попай морякът определено е бил в правилната посока. Руколата също притежава невероятни хранителни стойности.
Как да изберем най-подходящите "зелени":
Изследванията показват, че по-тъмните листа, а и по-широките "връзки", съдържат повече витамини и антиоксиданти, отколкото по-свитите и събрани (като на айсберга). Това се дължи на способността на по-тъмните листа да привличат повече слънчеви лъчи и по този начин да синтезират повече витамини. Разбира се, няма как да подберем перфектно листата в магазина, но имайте предвид тъмнината. За да добавите протеин към салатката, използвайте качествени източници като ядки, пилешко филе. Избягвайте тежки сосове и колбаси.