Как да изградим внушителен гръб ? (I-ва част)

Добавена на 03 Май 2012 | Категория: Фитнес | Добави в любими

Отговори на най-често задаваните въпроси свързани с изграждането на масивен и широк гръбКаква е тренировката ви за гръб? Ако вдигате тежести от известно време вие сигурно сте открили, че някои мускулни групи са доста упорити. Изненадващо, гърбът винаги попада в тази категория за доста хора, но рядко получава цялото внимание, което му се полага. Без широки латисимуси не може да се добие типичната, атлетична, V-образна форма на тялото. Освен това гърбът подкрепя и осигурява здрава стабилизация, необходима при всички упражнения за рамене, гърди и ръце.

Гърбът не е лесен за развитие, той изисква постоянна продължителна подготовка, при която се натоварват различни зони от кръста през латисимусите чак до трапеца. Всеки мускул по гърба иска да бъде натоварен, ако желаете пълен пакет от плътни симетрични мускули.

Независимо дали сте начинаещ или вече ветеран в този спорт вие имате няколко въпроса свързани с тази загадъчна комбинация от мускули. По-надолу можете да прочетете отговорите на някои от тях.

Въпрос: Когато изпълняваме упражненията от наклон дали гребането с щанга е по-добрият избор, отколкото гребането с дъмбели?

Отговор: Щом сте избрали движението гребане трябва да знаете, че то наистина изгражда страхотен гръб. Гребането с дъмбел е изолирано упражнение и вие се концентрирате върху едната страна на тялото, докато оказвате опора с другата ръка. При гребането с щанга натоварването е върху целият гръб и тук има второстепенно натоварване на стабилизиращите мускулни групи, като преса, глутеуси, еректори и бедра, които осигуряват стабилност. Използването на двете упражнения във вашата програма е най-добрият вариант за приложението им.

Когато става въпрос за гребане с щанга освен изпълнението на упражнението с прав лост има и други варианти. Защо да не използваме Смит машина или Т-образна щанга? Ако изберем упражнение, което е удобно за нас то ние имаме склонност да се залепяме за него и да го използваме всяка тренировка. Не забравяйте да включвате различни упражнения и методи в тренировките, за да ги поддържате интересни и свежи.

Въпрос: Тъй като гърбът е комбинация от много мускулни групи, кой е най-добрият начин да бъде загрят?

Отговор: Както и за всяка друга мускулна група, загряването на гърба е важно, ако желаете да увеличите тренировъчните резултати. Изберете упражнение, което може да натовари различни мускули, като придърпване на скрипец, гребане на скрипец или набиране. Тези упражнения натоварват не само широкия гръбен мускул (латисимус), но също така мускулите ромбоидеус, трапеца и дори изправячите на кръста. Което и упражнение да изберете за загряване, необходимо е да започнете с лека тежест и постепенно да натоварвате, за да загреете добре преди да се впуснете в тежката работа. Като започвате бавно и напомпвате добре, вие изпращате послание към мускулите на гърба, да се подготвят за битката, която им предстои.

Въпрос: Необходимо ли е начинаещите да използват фитили по време на тренировката за гръб?

Отговор: Културистите са свързани неразривно със силата на хвата по време на техните тренировки и това особено ясно проличава по време на тренировката за гръб. Вие вероятно сте чували старата поговорка: „Ако не използваш фитили, то няма да тренираш достатъчно тежко”. В тези думи има истина, защото гърбът ви може да понесе по-голямо натоварване, отколкото предмишниците ви. Определянето кога да започнем да използваме фитили по време на тренировката за гръб е един важен въпрос.

Вие трябва да започнете да използвате фитили, когато достигнете до момента, когато ръцете ви изпускат лоста или тежестта, а гърбът ви има все още сила да тегли тежестта – казва професионалният културист Мелвин Антъни. – Аз не тренирам предмишниците, затова изчаквам момента докато ръцете и предмишниците започнат да отказват и едва след това пускам в действие фитилите. Необходимо е да оставите предмишниците да свършат своята работа преди да използвате фитили.

По време на тренировката за гръб, тренирайте първо без и след това със фитили. Когато предмишниците ви излязат извън строя, сложете фитилите и продължете да вдигате. Запомнете, вашият гръб е много по-силен от предмишниците. Никога не позволявайте слабия хват да провали тренировката за гръб.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Има ли болка, няма растеж!

Има ли болка, няма растеж!

05 Юни 2018

Ако в началото на тренировката Ви се появи остра болка в рамото, лакътя или коляното и след това постепенно спадне (може дори да изчезне) след няколк...

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...