Изолат или Концентрат?

Добавена на 16 Септември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Въпрос: Последвах съвета ви и приемах суроватка и казеин като източници на протеин. Сега въпросът ми е дали има някаква разлика между концентратите и изолатите на суроватъчния протеин? Кои са те и как действат?

Отговор: Концентратите и изолатите на суроватъчния протеин са много добри източници на протеин за атлетите, но между тях има известна разлика. Концентратите на суроватъчния протеин съдържат около 80% протеин. Останалите 20% включват вода, лактоза, мазнини и минерали. За разлика от изолатите, концентратите имат повече „частици” и биологично активни протеини.Изолатите в суроватъчния протеин съдържат около 90% протеин. Съдържанието на вода е почти същото като при концентратите, но лактозата и мазнините фактически липсват. Изолатите имат по-хубав аромат и са по приятни на вкус от концентратите. Освен това изолатите на суроватъчния протеин често са по лесни за усвояване, поради по-голямата си осмолалност.

В контекста на една диета с високо съдържание на протеин всъщност няма кой знае каква разлика между изолатите и концентратите на суроватъчния протеин що се отнася до способността им да подпомагат мускулния растеж и възстановяване. Ако се колебаете кой от двата компонента да използвате в своя режим, цената и вкусът трябва да са водещите критерии в избора Ви. От друга страна ако обаче попаднете на по-евтин шейк, в който се набляга на концентратите, но се усвоява трудно от организма Ви или е с неприятен вкус, по-добре дайте малко повече пари за шейкът, който харесвате и който е по-подходящ за организма Ви.Запомнете, че суроватъчния протеин – под каквато и да било форма – е отличен източник на протеин с високата биологична стойност равна на 100. Суроватъчния протеин може да се усвои бързо, дори ако ефективността му на протеиново оползотворяване да е по-ниска от тази на останалите протеини. На кратко суроватката е отличен следтренировъчен източник на протеин за бързо усвояване или като добавка към храната. Когато искате шейк с по-бавно отделяне на протеин между отделните хранения, по-добре е да пиете протеинови матрици.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...