Жълтъци, вредни ли са те?
Добавена на 21 Ноември 2017 |
Категория: Хранене |
Добави в любими
Почти всеки билдер знае за ползата от белтъците като протеинен източник. Всеки белтък съдържа 3,6г протеин, само 17 калории и никакви мазнини. А жълтъкът на яйцата, в който има много холестерол, често се изхвърля – заедно с всичките му ценни хранителни вещества. Грешка…
Жълтъкът съдържа омега-3 мастни киселини под формата на докосаексеноична киселина (ДЕК) – да, същата здравословна мазнина, съдържаща се в риби като сьомгата. А тази киселина е жизненоважна за правилната комуникация между клетките в нервната система, за функционирането на мозъка и очите и регулирането на мастния профил на кръвта. Хранителните навици на повечето хора са характерни с дефицит на омега-3 мазнини и този недостиг си казва думата – травми в ставите и мускулна слабост, да не говорим за другите проблеми. Един жълтък съдържа 18мг ДЕК, а в обогатени яйчни продукти тя може да стигне до 120-150мг. Това са яйца от кокошки, захранени със специална диета, богата на ДЕК, но тези яйца са по-скъпи.
Друга стойностна съставка в жълтъка, от която сигурно също не приемате достатъчно, е лецитинът. Той е много полезен за клетъчните мембрани, които контролират какво влиза и какво излиза от тялото ни. Освен това той държи и холестерола ни под контрол и е в помощ на храносмилателната система. Всяка клетка в човешкото тяло се нуждае от лецитин и въпреки това е трудно да го намерите в друга храна – ако не броим яйцата. Те са най-добрият източник за покриване на нуждите ни от лецитин. На възрастните са необходими поне 6г лецитин дневно; билдерите се нуждаят от още повече. В едно голямо количеството му е малко над 1г.
Жълтъкът от едно голямо яйце съдържа 55 калории, 2,7г протеин и 4,5г мазнини. Когато сте на диета, заедно с белтъците предвидете един-два жълтъка заради здравословните мазнини, които съдържат, дори и да ви е необходимо всъщност да намалите калориите. Когато пък сте в основен период, може да ги увеличите до 4 жълтъка дневно.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: