Как да предотвратим застоя и претренирането!

Добавена на 20 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии.

Ако натоварвате едни и същи мускулни групи без да им дадете достатъчно време за почивка, вие може да причините мускулни разкъсвания, които няма как да зараснат, а последиците могат да бъдат дори по-тежки.Предлагаме ви 3 начина да избегнете претренирането:

1. Отделяйте достатъчно време за почивка

По принцип, след всеки два последователни дни, в които тренирате, трябва да си давате по ден за почивка и възстановяване. Когато сте в залата, вие натоварвате редица мускули. Напрежението, на което ги подлагате, може да доведе до болки и раздразнение в мускулните тъкани, особено ако наскоро сте започнали да ходите на фитнес. След като натрупате достатъчно тренировки и изградите основата, най-вероятно няма да усещате това раздразнение в мускулите. В резултат на това може да си помислите, че нямате нужда от почивка. Ние ви съветваме да почивате по няколко дни в седмицата, за да предотвратите претренирането.

2. Оставете тренировките за определен период от време

Ако продължавате да натоварвате тялото си ден след ден, седмица след седмица, може да забележите, че ден или два за почивка не са ви достатъчни, за да се възстановите напълно.

В резултат на това, тялото ви никога не е готово на 100% за следващата тренировка. За да избегнете това, трябва да отделите повечко време за почивка и да се дистанцирате от залата за 7-10 дни. Това в повечето случаи върши чудеса при предотвратяване на претренирането.

3. Променяйте тренировките си

С времето може да стигнете до задънена улица във фитнеса. Всекидневни тренировки, едни и същи упражнения, но напредък никакъв. Може би не искате да експериментирате с нещо ново, но се налага. За да предотвратите претренирането и да имате напредък, трябва да включите нови упражнения в тренировките си.Например, ако бягате всеки ден и усещате раздразнение в мускулите на краката, то започнете да плувате, да карате колело или да вършите друга дейност, която не оказва толкова много стрес върху краката. Ако се упражнявате с дъмбели и щанги всеки ден, то опитайте тренировки с тежестта на тялото (най-добре на открито): набирания, лицеви опори и т.н., а друг вариант е да се запишете на бойно изкуство. Новите ви занимания не трябва да заместват старите, а просто да ги допълнят и разнообразят, за да се почувствате по-свежи.
Физическите натоварвания могат да бъдат страхотни за вашето тяло. Но както при всичко останало, просто не трябва да се прекалява с тях.

Може да предотвратите претренирането, ако спазвате съветите ни по-горе. Те ще ви помогнат да извлечете максимума от тренировката си и да бъдете в отлична форма.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...