Как да преглъщаме големи хапчета?

Добавена на 25 Юли 2017 | Категория: Без категория | Добави в любими

Повечето предложения, които ще ви дадем са свързани с най-различни форми на диетични добавки, като прекалено твърди таблетки, прекалено меки капсули или точно обратното, твърди капсули.Другите форми като дъвчащите таблетки, пудрите и течностите, не създават проблеми при преглъщането и могат да бъдат приети като вариант да се избегне гълтането на досадните хапченца.

Надяваме се някой от нашите съвети наистина да ви помогнат!
Това което не трябва да правите:

Не се опитвайте да счупите на две или на няколко части таблетка, която е прекалено голяма и твърда, защото получените след пречупването ръбове, може да са прекалено остри и по-трудни за поглъщане от цялата таблетка.

Не пречупвайте таблетки, които имат специално покритие или са със забавено освобождаване, тъй като това може да повреди специалното анти-киселинно покритие или качествата на таблетката свързани със забавеното усвояване в организма, което ще доведе до драстично понижаване на потентността на веществата.

➡ Не приемайте хапчета със суха уста.Така преглъщането е многократно по-трудно, а капсулите дори могат да залепнат за езика.

Не се опитвайте да преглъщате повече от една капсула или таблетка наведнъж.

Това което трябва да направите:

Приемайте малко количество течности преди поглъщането на самите капсули или таблетки.Така хапчетата, ще се понесат по течността, без дори да има контакт с повърхностите в устната кухина или гърлото.Това работи изключително добре и с течни форми на някои хранителни масла, като рибено и ленено.
Пробвайте да преглътнете хапчето, с лъжица кисело мляко, крем или някакъв сладкиш.

➡ Подържайте правилна стойка при преглъщането, защото това може да ви създаде леки проблеми.

Пробвайте да измучете течност чрез сламка, след като сте поставили таблетката или капсулата на езика, за да оформите устата и езика като тунел, което ще улесни преглъщането.Това е техника, популярна при малки деца с проблеми с преглъщането на хапчета.

Пробвайте да преглътнете първо малките таблетки, а после големите ако приемате различни суплементи с различна големина и форма на таблетките.

Ако хранителната ви добавка е под формата на желатинови дражета, вземете дражето и го задръжте за кратко време в ръката си.Така то ще омекне значително от телесната температура на тялото и ще ви бъде далеч по-лесно за преглъщане.

Трябва да се подходи с внимание, когато отваряме една капсула за да изсипем прахообразното съдържание вътре в нея.Понякога някой пудри имат сравнително неприятен вкус и са дразнещи за езика, макар да не създават проблеми на стомаха.В такъв случай приемайте пудрата с нещо сладко или кисело мляко.Друг основен проблем при отварянето на капсула, е че някой пудри започват да се разпадат почти внезапно след излагане на влага, затова ако се разтварят в течност, трябва да бъдат изконсумирани веднага и да не се оставят да седят разтворени дълго време в течността.Повечето от тези пудри се разтварят трудно.Също така избягвайте приемането на ензими под формата на прах, защото това ще подразни белите ви дробове.

Винаги преди да закупите даден продукт, обръщайте внимание на опаковката.Там има достатъчно информация за големината на хапчетата, както и тяхната форма, дали са течни дражета, твърди таблетки, или твърди две-компонентни капсули.Ако имате проблеми с преглъщането, спрете се на по-малък размер или по-лесна форма за преглъщане, каквито са течните дражета.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

03 Октомври 2018

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хо...

Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще ус...

Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е ...