Как трябва да се хранят бъдещите майки!
Добавена на 25 Януари 2017 |
Категория: Хранене |
Добави в любими

Начинът на хранене е един от външните фактори, които влияят на изявата на гените - без директно да променят ДНК, те преформулират външната изява на заложените предразположения. Тези влияния са в центъра на един от най-младите клонове на медицината - епигенетиката. Запомнящо се обяснение за същността й е примерът, че ако една ларва на пчела се храни с мед, тя става работничка, живее кратко и не дава поколение, а друга бъде хранена с пчелно млечице, става царица (майка) - живее дълго и дава поколение. Подобни неща се случват и с човека. Още по-ново течение в науката - ортомолекулярната медицина, се фокусира върху баланса на нужните хранителни вещества, т.е. не само да се осигуряват витамини и минерали например, а те да са в оптимално съотношение.
Допълнително условие за доброто здраве е, тази загриженост за пълноценно хранене да се превърне в стил на живот. В онлайн анкета в рамките на кампанията "Първите 1000 дни и след това"
80% твърдят, че планират бременността си

Само 11% се подготвят за майчинството, като взимат фолиева киселина (витамин B9).
А е доказано, че дефицитът й води до проблеми с невралната тръба при бебето. Невралната тръба се изгражда много рано - около 23-25-ия ден от зачеването тя е завършила своето развитие. А на този етап много от жените дори не знаят, че са бременни. Смисълът е приемът на фолиева киселина да започне преди зачеването, а не когато бъде установена бременността, което в повечето случаи вече е закъсняла загриженост, обясни лекарят с 30-годишна практика.
При предварително започване на прием и достатъчно високо ниво на фолиевата киселина рискът от дефекти на невралната тръба намалява с 22%. От невралната тръба впоследствие се развиват гръбначният стълб и централната нервна система. При сравнително често разпространената аномалия спина бифида прешлените, които трябва да покрият гръбначния мозък, не се позиционират правилно и се образува отвор. Това може да доведе до парализа на краката, изпускане, липса на сетивност.
Голямо значение за здравето на бъдещата майка и детето й има и желязото. Традиционно бременните жени развиват някаква форма на анемия заради специфични компенсаторни механизми. В този период настъпва промяна в количеството на циркулиращата кръв, плазмата на кръвта се увеличава и нуждите от фолиева киселина и желязо се увеличават и ако недостигът не бъде компенсиран, бременната развива анемия, която може да бъде предадена и на новороденото.

Много важно за ограничаването на риска от анемия е също и прекъсването (клампирането) на пъпната връв да бъде извършено в оптимален отрязък от време. Ранното клампиране може да доведе до анемия. Но и не бива да се отлага дълго, защото прекалено късното прекъсване причинява полицитемия. Най-общо казано, това означава детето да се роди с повече кръв, което налага кръвопускане, за да се избегне по-изразена жълтеница, обясни акушер-гинекологът. Д-р Велев смята за подценен и проблема с дефицит на витамин D. Веществото се синтезира в организма под влияние на слънчевите лъчи и в по-малка степен се осигурява с храна. Половината от пациентките му имат най-малкото недостиг на витамина. А той е фактор за имунната система на бебето и костния обмен.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: