Каква сьомга да изберем?

Добавена на 15 Януари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Маслото от Сьомга е предпочитан източник на омега-3 мастни киселини, заради чистотата на самата риба и потентността на мастните киселини в нея. Счита се, че маслото от Сьомга превъзхожда по биологични качеството маслата от други риби като риба тон и скумрия.

На пазара често се виждат продукти с рибено масло, върху които е означено, че са от дива риба. Въпреки, че съдържанието на тези продукти по етикет е абсолютно същото като това на останалите масла, ползите на маслото от дива Сьомга далеч надхвърлят тези от Сьомга, която е отглеждана във ферми или развъдници.Интересен е фактът, че 80% от маслото от Сьомга на пазара е от домашна, а не дива риба. В САЩ процентът е още по-висок, като достига 90%. От домашната Сьомга, 40% се добива от традиционни развъдници, а останалите 60% от агрикултурни мрежи, установени по крайбрежието.

Домашната Сьомга се отглежда в контролирана среда и се храни с точно определена диета, поради, което е по-богата на мазнини. Въпреки, че това звучи като плюс, защото повече рибени мазнини означава повече здраве, на практика се получава различен резултат.

➡ На първо място, въпреки повече мазнини в домашната Сьомга, съдържанието на Омега-3 в нея е далеч по-малко, отколкото в дивата.

➡ На второ място, останалите омега-6 мастни киселини в домашната Сьомга са по-нискокачествени и не носят очакваните здравословни ползи. При положение, че едни и същи рецептори отговарят за усвояването на омега-3 и омега-6 мастните киселини, при домашната Сьомга омега-6 винаги ще превъзхожда омега-3 и ще потисне тяхната усвояемост.

Изследванията посочват, че омега-3 мазнините съставлят 27% от мазнините в дивата Сьомга и 16% в домашната Сьомга.

➡ На трето място, поради това, че домашната риба е по-тлъста, на 100 грама тегло се съдържат и много по-малко белтъчини, което е в особено голям минус за спортуващите, които изчисляват дневните си количества белтъчини.

➡ На четвърто място трябва да се споменат и допълнителните вещества, които се дават на домашната Сьомга при нейното отглеждане. Някои от тях притежават и отрицателни свойства за здравето на човешкото тяло. Такива вещества са диоксините, полихлориран бифенил (PCBs), антибиотици, пестициди, меден сулфат и кантаксантин.Установено е, че домашната Сьомга съдържа 16 пъти повече PCBs, вещество, което носи голям риск за ракови заболявания. Като цяло домашната Сьомга има по-голямо съдържание на токсини.

➡ На пето място, рибата във фермите и развъдниците често е подложена на по-висок риск от болести и инфекции, което допълнително налага употребата на антибиотици , които увреждат месото на самата риба.

➡ Не на последно място, рибата в развъдниците и фермите се движи много по-малко, а движението на рибите в дивата им среда води до увеличаване не белтъчното съдържание и омега-3.

Маслото от дива Сьомга съставлява едва 20% от продуктите на пазара. Поради конкурентната неспособност на рибарите пред фермите и развъдниците, цената на дивата Сьомга често надхвърля с 50% до 100% тази на домашната Сьомга.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...