Казин, ето няколко причини да не го пренебрегвате!

Добавена на 14 Март 2018 | Категория: Без категория | Добави в любими

Откакто съществува бодибилдингът е известно, че основната градивна единица на мускулите е протеинът. Оттогава изминаха много години, много изследвания бяха направени, но силата на протеина си остана същата. Въпреки всички направени храни и добавки в основата на големите мускули е протеинът. По какво се различават видовете протеин обаче, е въпрос, на който съвременната наука може да даде отговор. Как съвременните протеини се различават от тези, които досега приемахме.

С какво известният досега и широко употребяван whey-протеин (протеин от суроватка), отстъпва на казеина? Ето и отговора, който ни дават изследванията. Whey-протеинът се усвоява много по-бързо от казеина. А изненадата идва именно от този факт. Оказа се, че именно забавеното абсорбиране на казеина е предимство. В теорията колкото по-бавно се усвоява един протеин, толкова по-ефективно действа той. Whey-протеинът се усвоява за по-малко от три часа, докато казеинът за около шест. Досега, поради значително по-малките количества на аминокиселините, полезни за билдърите, казеинът беше пренебрегван пред богатия Whey-протеин. Но оказа се, че този негов недостатък се компенсира от ефекта на по-бавното му усвояване. Това показаха изследванията при приемане на 30 грама от двата протеина.

Но това бяха наблюдения, които разглеждаха само приемането на чист протеин. А това не е достатъчно. Предмет на работа станаха приемането на повече от един вид протеин и комбинацията с въглехидрати. Изненадата дойде, когато се установи, че 30 грама протеин в състав 70% казеин и 30% whey се абсорбира за повече от 8 часа. И то с число на абсорбация 80 (това е процента на усвоения протеин от количеството което сме приели). Широко разпространеното мнение, че въглехидратите спомагат за усвояването на протеина също се потвърди, но със забележката, че това не прави протеина кой знае колко по-ефективен. Числото на абсорбация след приемане на 100 грама въглехидрати е 85. Какво означава всичко това?

Преведено на прост език, това означава, че най-добре за билдърите е да приемат течен протеин, смес на whey и казеин. Така времето за абсорбация, ще е по-дълго, а аминокиселинният състав на сместа, ще удовлетворява потребностите на трениращите. При такъв състав на протеина приемането на въглехидрати заедно с него е излишно, защото не дава такъв голям ефект, както се считаше досега.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Ядките, които да включим към хранителния си режим!

Ядките, които да включим към хранителния си режим!

05 Октомври 2018

Заради своето високо съдържание на мазнини, някога ядките са имали репутацията на храни, които трябва да се избягват ако човек е решил да влиза във ф...

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

Как да укрепим сърцето със зеленчуци?

03 Октомври 2018

Есента е тук. Сезонът, в който богатството на плодове и зеленчуци е най-голямо. Именно поради тази причина хо...

Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще ус...

Защо да спортуваме?

Защо да спортуваме?

28 Септември 2018

Мотивацията е едно от най – важните неща, които човек трябва да има, за да може да тренира пълноценно! Тя е ...