Кокосово мляко - чудото на топлите страни!
Добавена на 19 Октомври 2016 |
Категория: Хранене |
Добави в любими
Една голяма част от хората имат лактозна непоносимост! Лактозата се съдържа в животинското мляко. Ако сте решили да изключите този тип продукти от менюто си или пък просто искате да обогатите своя хранителен режим с нещо полезно – то кокосовото мляко със сигурност ще ви заинтригува.
То е кремообразно, направено е от месестата част на зрели кокосови орехи и е чудесен източник на полезни вещества, необходими на вашия организъм. Кокосовото мляко е популярна напитка във Филипините, Карибския басейн и всяко друго кътче на планетата, където кокосовите палми са в изобилие
Този вид мляко се използва за готвене и в кухните на много държави като Тайланд, други страни от Южна и Югоизточна Азия, Западна Африка, Хавай и Западна Индия. Кокосовото мляко запазва приятния аромат на кокос и има леко сладникав вкус. Отличен избор за хората, които обичат вкуса на краве млякото, но не могат да го приемат!
Какви витамини и минерали ще намерим вътре?
Витамин С, Е и много от групата В – те се срещат в изобилие в кокосовото мляко. Витамините С и Е допринасят за подсилването на имунната система, а тези от групата В са отговорни за осигуряването на енергия за клетките. Освен това в тази напитка има още магнезий, калий, фосфор и желязо. Магнезият е отговорен за много биохимични функции в тялото, включително регулиране ритъма на сърцето и подпомагане функцията на нервните клетки. Калият поддържа тъканите на сърцето, бъбреците, мозъка и мускулите. Фосфорът прави зъбите и костите здрави, а желязото пренася кислорода в цялото тяло.
Антиоксиданти
Кокосовото мляко е източник на антиоксиданти, което предотвратява вредата от свободните радикали, свързани с развитието на много заболявания, включително рак, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер и деменция. Антиоксидантите могат да помогнат за „поправката” на вече нанесени щети от свободните радикали, както и да забавят процеса на стареене. Комбинирайте кокосовото мляко в смути с други храни, богати на антиоксиданти, за да се радвате на добро здраве и по-силна имунна система.
Лауринова киселина
В кокосовото мляко се съдържа лауринова киселина – мастна киселина, която изобилства в кърмата и която, както вероятно предполагате, има много ползи за здравето на човека. Лауриновата киселина се слави със своите анти-гъбични и анти-вирусни свойства, предпазващи тялото от много бактерии и заболявания. Същата киселина може да намали холестерола и нивата на триглицеридите, което пък понижава риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Кокосовото мляко подпомага и отслабването
Според някои от най-новите проучвания, ако човек не се храни с мазнини, това всъщност ще прибави още килограми към теглото му. Според експерти мазнините могат да ви помогнат да отслабнете, стига те да са от полезните. Мазнините в кокосовото мляко не само ще ви накарат да се чувствате сити по-дълго време (защото влияят на мозъчните ви рецептори, контролиращи апетита), но и ще подобрят вашия метаболизъм. Това от своя страна ще улесни загубата на тегло.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: