Кой хляб да изберем?

Добавена на 26 Ноември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Има един въпрос, който много хора си задават навсякъде по света: бял или пълнозърнест пшеничен? И отговорът почти винаги е пълнозърнест пшеничен хляб, тъй като е по -здравословен.

По природа пшеничните зърна са кафяви, защото триците (или външния слой) е кафяв. Когато кафявият слой е непокътнат, той съдържа ендосперм и зародиш, макар че само триците и кълновете носят истинска хранителна полза. За да се получи бяло брашно (а оттам и бял хляб), триците и кълновете се отстраняват от пшеничните зърна, което оставя единствено ендосперма, която е бедна на хранителни вещества.Пълнозърнестият пшеничен хляб има повече фибри от белия, поради което е предпочитан от любителите на здравословна храна. Фибрите са важни за сърдечно-съдовата система (понижават холистерола) и за здравето на стомашно- чревния тракт. Те служат за забавяне храносмилането на въглехидратите в пълнозърнестия хляб, което осигурява по - дълготрайна енергия през целия ден и цялата тренировка. Това е важно за тези, които са загрижени за поддържане на стабилно състояние на нивото на инсулина, тъй като колкото по-бавно се усвояват въглехидратите, толкова по- постоянно е нивото на инсулин.

Белият хляб, от друга страна, съдържа бързи въглехидрати, които причиняват скок на инсулина, а това в последствие води до катастрофа за енергийните нива в организма и до натрупване на мазнини.

И победителят е... равен резултат..

Има моменти от деня, когато е нужен голям скок в нивото на инсулина, за да се увеличи мускулния растеж, а това не е по-силите на пълнозърнестия хляб. Сигурни сме, че сте разбрали, че става дума за следтренировъчното хранене. Фактът е следният - филия бял хляб с конфитюр е сред най-добрите начини да получите бързи въглехидрати след изморителна тренировка. Трябва да напомним, че инсулинът е анаболен хормон - колкото по-високо е неговото ниво след натоварване на мускулите, толкова повече мускулна маса ще развиете.

Хранителен режим, който включва няколко филии бял хляб, е изключително ефективен за презареждане запасите от гликоген (и по този начин рестартиране на вашия метаболизъм) след седмица или повече, през които сте били на НВД (нисковъглехидратна диета).

Така че след тренировка белият хляб не е лош избор. По всяко друго време от деня пшеничният пълнозърнест хляб е победител. Просто се уверете, че на хлябът наистина е пълнозърнест.

Силата на брашното

Тази диаграма сравнява някои от хранителните стойности на белия и пълнозърнестия пшеничен хляб.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...