Кралят на витамините!
Добавена на 18 Септември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
В тази статия ще обърнем малко внимание на най-популярния витамин, а именно Витамин C!
Витамин С или Аскорбинова киселина е водно-разтворим витамин, добре известен със своята роля в подкрепа на имунната система. Тъй като тялото не може да произвежда Витамин C, то трябва да се набави от храната, която ядем всеки ден.
В много от случаите обаче, приeтото количество Витамин С с храната – не е достатъчно. Тогава идват на помощ хранителните добавки с Витамин С като има два варианта на усвояване: нормално и с постепенно усвояване! Тъй като както споменахме, Витамин С е водно разтворим витамин и поради тази причина много скоро след приема му той се изхвърля от тялото, затова в някои случаи е много по-добре да се приема такова с постепенно освобождаване. Така дневната нужда от Витамин С ще е по-ниска, отколкото ако приемате такова за бързо усвояване!
Изследванията показват, че Витамин С е от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите по цялото тяло. Витамин С помага за лекуване на рани и поддържане на здрави хрущяли, кости, зъби и кожа. Като антиоксидант, Витамин С се бори със свободните радикали в организма, което може да помогне за предотвратяване или забавяне на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания, както и насърчаване на остаряването в добро здраве. Витамин С също така намалява загубата на хрущял при пациенти с остеоартрит. Въпреки, че това не може да ви предпази от настинка има доказателства, че високи дози Витамин С може да намали продължителността на симптомите на настинка с един до няколко дни (зависи от организма на даден човек).
Източниците на Витамин С са в изобилие и се простират далеч отвъд популярния портокал или портокалов сок. Много плодове и зеленчуци доставят този жизнено важен витамин. Източници на Витамин С включват цитрусови плодове, домати, картофи, ягоди, зелен и червен чушки, броколи, брюкселско зеле и киви. Можете да се насладите на тези храни, сурови или варени, но е важно да се отбележи, че плодовете и зеленчуците губят Витамин C, когато се нагряват или съхраняват в продължение на дълги периоди от време. За да получите най-много хранителни вещества най-добре е да ги консумирате възможно най-скоро след пазаруване.
Вегетарианците могат да бъдат особено заинтересовани да се знае, че Витамин С помага на организма за по-доброто усвояване на желязо - от растителни храни като боб, спанак и киноа. За да се получи това обезщетение, се комбинират богати на Витамин С храни с богати на желязо храни от растителен произход в една и съща храна. Например, комбинирайте черен боб и салса или да създадете ароматен спанак и салата с ягоди и мандарини и/или портокали.
Нормалните количества Витамин С, за не трениращи хора са около 1000мг на ден (най-добре с постепенно освобождаване). За спортисти дозите са между 3000 и 5000мг на ден (най-добре да не е с постепенно освобождаване). При грипове и настинки може да се приема "ударна" доза Витамин С, от порядъка на 2000-4000мг приети на веднъж (най-добре да не е с постепенно освобождаване)!
Витамин С или Аскорбинова киселина е водно-разтворим витамин, добре известен със своята роля в подкрепа на имунната система. Тъй като тялото не може да произвежда Витамин C, то трябва да се набави от храната, която ядем всеки ден.
В много от случаите обаче, приeтото количество Витамин С с храната – не е достатъчно. Тогава идват на помощ хранителните добавки с Витамин С като има два варианта на усвояване: нормално и с постепенно усвояване! Тъй като както споменахме, Витамин С е водно разтворим витамин и поради тази причина много скоро след приема му той се изхвърля от тялото, затова в някои случаи е много по-добре да се приема такова с постепенно освобождаване. Така дневната нужда от Витамин С ще е по-ниска, отколкото ако приемате такова за бързо усвояване!
Изследванията показват, че Витамин С е от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите по цялото тяло. Витамин С помага за лекуване на рани и поддържане на здрави хрущяли, кости, зъби и кожа. Като антиоксидант, Витамин С се бори със свободните радикали в организма, което може да помогне за предотвратяване или забавяне на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания, както и насърчаване на остаряването в добро здраве. Витамин С също така намалява загубата на хрущял при пациенти с остеоартрит. Въпреки, че това не може да ви предпази от настинка има доказателства, че високи дози Витамин С може да намали продължителността на симптомите на настинка с един до няколко дни (зависи от организма на даден човек).
Източниците на Витамин С са в изобилие и се простират далеч отвъд популярния портокал или портокалов сок. Много плодове и зеленчуци доставят този жизнено важен витамин. Източници на Витамин С включват цитрусови плодове, домати, картофи, ягоди, зелен и червен чушки, броколи, брюкселско зеле и киви. Можете да се насладите на тези храни, сурови или варени, но е важно да се отбележи, че плодовете и зеленчуците губят Витамин C, когато се нагряват или съхраняват в продължение на дълги периоди от време. За да получите най-много хранителни вещества най-добре е да ги консумирате възможно най-скоро след пазаруване.
Вегетарианците могат да бъдат особено заинтересовани да се знае, че Витамин С помага на организма за по-доброто усвояване на желязо - от растителни храни като боб, спанак и киноа. За да се получи това обезщетение, се комбинират богати на Витамин С храни с богати на желязо храни от растителен произход в една и съща храна. Например, комбинирайте черен боб и салса или да създадете ароматен спанак и салата с ягоди и мандарини и/или портокали.
Нормалните количества Витамин С, за не трениращи хора са около 1000мг на ден (най-добре с постепенно освобождаване). За спортисти дозите са между 3000 и 5000мг на ден (най-добре да не е с постепенно освобождаване). При грипове и настинки може да се приема "ударна" доза Витамин С, от порядъка на 2000-4000мг приети на веднъж (най-добре да не е с постепенно освобождаване)!
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: