Магията на какаото!
Добавена на 03 Декември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Какаото като едно от чудесата на природата е суперхрана, която все повече хора търсят и харесват. Без да скромничим може да потвърдим, че какаото е суперхрана, която прави повечето плодове да изглеждат като храни-джуджета, то е титанът на храните и неговите полезни качества се потвърждават както от кулинарната традиция, така и от науката.
Ако какаото беше лекарство, най-вероятно щеше да бъде лекарството на века и можеше дори да получи Нобелова награда, но стига вече толкова хвалби, нека да ви запознаем с чудесата на какаото!
През последните дузина години науката все по-често обръща поглед на какаото и неговите субпродукти като шоколада, откривайки редица полезни свойства за човешкото тяло. Науката е открила в какаото около 700 различни вещества, като е възможно да има и все още такива, които остават неоткрити. С изключително голям интерес се наблюдава съдържанието на антиоксиданти в какаото. Антиоксидантите са важни за тялото, защото неутрализират свободните радикали, прочистват тялото, забавят застаряването на клетките и засилват имунната система.
Какаото е особено богато на антиоксидантите полифеноли, които са срещани също в зеления чай и горските плодове, и имат силно благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Най-силните сред тях са флаванолите и най-вече катехините, епикатехините и проантоцианидин.
Сърдечните болести са основният убиец при по-възрастните хора, а полифенолите понижават драстични риска от смърт, поради сърдечни заболявания. Това става по два начина. Първият е чрез понижаване на лошия холестерол, а вторият е чрез прочистването на кръвоносните съдове от вредни образувания, което понижава риска от атеросклероза. Заедно с това, какаото разрежда кръвта и спомага за понижаване на кръвното налягане.
Друго важно свойство на какаото е въздействието му върху настроението и мозъчната функция. Какаото е богато на вещества, които стимулират нервотрансмитерите в мозъка като серотонин и допамин, които от своя страна въздействат положително върху настроението.
На първо място, този ефект се дължи на съдържащите се в какаото метилксантини, най-изобилстващите от които са кофеин и теобромин. Те подобряват настронието, засилват концентрацията и паметта, и увеличават енергията и тонуса.
Друг въздействащ компонент е веществото фенилетиламин, мощен химикал, който стимулира нервната система и отделянето на ендорфини. Този процес въздейства пряко върху сексуалното желание и изпитването на удоволствие.
Химикалите в какаото притежават свойството да преминават кръвно-мозъчната бариера и да въздействат пряко върху мозъка. Особено ефективно какаото увеличава хормона на щастието серотонин. По този начин се подобрява настроението, неутрализират се депресивни състояния, подпомага се тялото при менопауза и др.
Друго ефективно вещество в какаото е анандамида, което е вид канабоид, което създава ефект подобен на канабиса, но далеч по-слаб. Анандамида увеличава чувството на еуфория и задоволяване на менталното състояние.
Как мога да си набавя какао?
Препоръчително е какаото да се употребява в суров вид, под формата на зърна, но горчивият вкус често отблъска. Въпреки това, зърната са най-пълноценната и здравословна форма на какао. Други форми са какао на прах, какаова мазнина, какаови напитки или черен шоколад с високо съдържание на какао.
Ако какаото беше лекарство, най-вероятно щеше да бъде лекарството на века и можеше дори да получи Нобелова награда, но стига вече толкова хвалби, нека да ви запознаем с чудесата на какаото!
През последните дузина години науката все по-често обръща поглед на какаото и неговите субпродукти като шоколада, откривайки редица полезни свойства за човешкото тяло. Науката е открила в какаото около 700 различни вещества, като е възможно да има и все още такива, които остават неоткрити. С изключително голям интерес се наблюдава съдържанието на антиоксиданти в какаото. Антиоксидантите са важни за тялото, защото неутрализират свободните радикали, прочистват тялото, забавят застаряването на клетките и засилват имунната система.
Какаото е особено богато на антиоксидантите полифеноли, които са срещани също в зеления чай и горските плодове, и имат силно благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Най-силните сред тях са флаванолите и най-вече катехините, епикатехините и проантоцианидин.
Сърдечните болести са основният убиец при по-възрастните хора, а полифенолите понижават драстични риска от смърт, поради сърдечни заболявания. Това става по два начина. Първият е чрез понижаване на лошия холестерол, а вторият е чрез прочистването на кръвоносните съдове от вредни образувания, което понижава риска от атеросклероза. Заедно с това, какаото разрежда кръвта и спомага за понижаване на кръвното налягане.
Друго важно свойство на какаото е въздействието му върху настроението и мозъчната функция. Какаото е богато на вещества, които стимулират нервотрансмитерите в мозъка като серотонин и допамин, които от своя страна въздействат положително върху настроението.
На първо място, този ефект се дължи на съдържащите се в какаото метилксантини, най-изобилстващите от които са кофеин и теобромин. Те подобряват настронието, засилват концентрацията и паметта, и увеличават енергията и тонуса.
Друг въздействащ компонент е веществото фенилетиламин, мощен химикал, който стимулира нервната система и отделянето на ендорфини. Този процес въздейства пряко върху сексуалното желание и изпитването на удоволствие.
Химикалите в какаото притежават свойството да преминават кръвно-мозъчната бариера и да въздействат пряко върху мозъка. Особено ефективно какаото увеличава хормона на щастието серотонин. По този начин се подобрява настроението, неутрализират се депресивни състояния, подпомага се тялото при менопауза и др.
Друго ефективно вещество в какаото е анандамида, което е вид канабоид, което създава ефект подобен на канабиса, но далеч по-слаб. Анандамида увеличава чувството на еуфория и задоволяване на менталното състояние.
Как мога да си набавя какао?
Препоръчително е какаото да се употребява в суров вид, под формата на зърна, но горчивият вкус често отблъска. Въпреки това, зърната са най-пълноценната и здравословна форма на какао. Други форми са какао на прах, какаова мазнина, какаови напитки или черен шоколад с високо съдържание на какао.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: