Макадамия!
Добавена на 08 Април 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Ядките на макадамията все по-често могат да се открият на нашия пазар. На пръв поглед бихме забелязали веднага две неща – значителната прилика на външен вид с едри лешници и... сравнително високата цена. Нека разкажем малко повече за това растение и неговите плодове.
Макадамията (Macadamia ternifolia), наричана още австралийски орех, е високо вечнозелено дърво, произхождащо от Източна Австралия. Австралийските аборигени познават това растение и ценните му свойства от векове, но самото й име произлиза от това на австралийския химик с шотландски произход John Macadam, който пръв се заел с култивирането на това растение Неговият колега Ferdinand von Mueller нарича това дърво на негово име през 1857 година. Плодът има изключително твърда и устойчива на механично въздействие черупка.
Отстраняването й до голяма степен определя високата пазарна цена на ядките, защото за обработката им се произвеждат специализирани машини, различни от тези за другите орехоплодни видове. Търсенето на тази ядка на световния пазар се увеличава, в момента основният производител са Хавайските острови, които осигуряват около половината от световното производство на австралийски орех.
Хранителните качества на макадамията са впечатляващи. Данните са за 100 g сурови ядки:
• Енергийна стойност – 720 kcal
• Протеини – 8 g
• Мазнини – 76 g от които:
➡ наситени – 12 g
➡ мононенаситени – 60 g
➡ полиненаситени – 1.5 g
• Въглехидрати – 14 g от които:
➡ захари – 4.6 g
➡ фибри – 8.6 g
Това е ядката с най-високо съдържание на мазнини, съответно тя е и най-калоричната. В 100 g от тези ядки се съдържа и 80% от необходимото дневно количество от витамин В1. Това количество ядки съдържа 276 mg Омега-3 мастни киселини и 1737 mg Омега-6.
Макадамията подпомага лечението на мигрена и ангина, препоръчва се при артрит и други костни заболявания. Намалява лошия холестерол в кръвта и предпазва от сърдечно-съдови проблеми. Маслото от макадамия има изключително ценни козметични качества (подхранва, омекотява и овлажнява кожата), тъй като съдържа около 22% омега-7-палмитоидна киселина.
Има силни антиоксидантни свойства и мощен противовъзпалителен ефект. Интересно е, че макадамията е токсична за кучета – тя предизвиква слабост и обездвижване (обикновено симптомите отминават до 24 часа).
Ядките на макадамията имат широко приложение в кулинарията. Могат да се консумират както сурови, така и печени. Макадамията е ценен източник на качествени мазнини и има място във всяко меню, независимо от целта на хранителния режим. Екзотичният вкус и ценният хранителен състав на тези ядки ги правят чудесен избор при изграждането на здравословна диета.
Екипът на Fitness #1 Superstore препоръчва да прибавите макадамия към последното си хранене (вечер преди лягане), най-добре в комбинация с бавноусвоим източник на белтъчини (казеин, извара).
Така ще подсигурите стабилен източник на енергия и аминокиселинен поток за часовете, в които спите. Можете да ги добавяте и към всички основни или междинни хранения, особено ако целите увеличаване на калорийния прием за деня.
Макадамията (Macadamia ternifolia), наричана още австралийски орех, е високо вечнозелено дърво, произхождащо от Източна Австралия. Австралийските аборигени познават това растение и ценните му свойства от векове, но самото й име произлиза от това на австралийския химик с шотландски произход John Macadam, който пръв се заел с култивирането на това растение Неговият колега Ferdinand von Mueller нарича това дърво на негово име през 1857 година. Плодът има изключително твърда и устойчива на механично въздействие черупка.
Отстраняването й до голяма степен определя високата пазарна цена на ядките, защото за обработката им се произвеждат специализирани машини, различни от тези за другите орехоплодни видове. Търсенето на тази ядка на световния пазар се увеличава, в момента основният производител са Хавайските острови, които осигуряват около половината от световното производство на австралийски орех.
Хранителните качества на макадамията са впечатляващи. Данните са за 100 g сурови ядки:
• Енергийна стойност – 720 kcal
• Протеини – 8 g
• Мазнини – 76 g от които:
➡ наситени – 12 g
➡ мононенаситени – 60 g
➡ полиненаситени – 1.5 g
• Въглехидрати – 14 g от които:
➡ захари – 4.6 g
➡ фибри – 8.6 g
Това е ядката с най-високо съдържание на мазнини, съответно тя е и най-калоричната. В 100 g от тези ядки се съдържа и 80% от необходимото дневно количество от витамин В1. Това количество ядки съдържа 276 mg Омега-3 мастни киселини и 1737 mg Омега-6.
Макадамията подпомага лечението на мигрена и ангина, препоръчва се при артрит и други костни заболявания. Намалява лошия холестерол в кръвта и предпазва от сърдечно-съдови проблеми. Маслото от макадамия има изключително ценни козметични качества (подхранва, омекотява и овлажнява кожата), тъй като съдържа около 22% омега-7-палмитоидна киселина.
Има силни антиоксидантни свойства и мощен противовъзпалителен ефект. Интересно е, че макадамията е токсична за кучета – тя предизвиква слабост и обездвижване (обикновено симптомите отминават до 24 часа).
Ядките на макадамията имат широко приложение в кулинарията. Могат да се консумират както сурови, така и печени. Макадамията е ценен източник на качествени мазнини и има място във всяко меню, независимо от целта на хранителния режим. Екзотичният вкус и ценният хранителен състав на тези ядки ги правят чудесен избор при изграждането на здравословна диета.
Екипът на Fitness #1 Superstore препоръчва да прибавите макадамия към последното си хранене (вечер преди лягане), най-добре в комбинация с бавноусвоим източник на белтъчини (казеин, извара).
Така ще подсигурите стабилен източник на енергия и аминокиселинен поток за часовете, в които спите. Можете да ги добавяте и към всички основни или междинни хранения, особено ако целите увеличаване на калорийния прием за деня.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: