На море с плочки!

Добавена на 27 Юни 2018 | Категория: Тренировки | Добави в любими


Първо да започнем с разбиването на един мит!

Много хора си мислят, че за да имате релефен корем е необходимо да правите колкото се може повече коремни преси. Това не е така, защото те биха увеличили издръжливостта и може би обема на самия мускул, но главния проблем при пресата е подкожната мазнина, която закрива мускула. Може да имате най- здравите и добре подредени коремни мускули, но ако индексът на мазнините ви е голям, те ще бъдат скрити!Да разясним какво точно представляват коремните мускули!

Прав коремен мускул – или накратко "плочки". С няколко думи, главните му функции са сгъване в таза, протекция на вътрешните органи, предотвратяване на въртенето в таза, създаване на вътрекоремно налягане и поддържане на правилна стойка в кръста. Това е самостоятелен мускул - той работи едновременно по цялата си дължина.Няма разделение между горна и долна част на корема,относно това се бъркат доста хора и е важно да се спомене. Следователно всички упражнения натоварват цялостно мускула!

Външни коси коремни мускули разположени са симетрично от двете страни на правия коремен мускул. Служат за накланяне и въртене на тялото встрани, но в обратна посока, т.е левият мускул извършва ротация надясно, а десният – наляво.

Вътрешни коси коремни мускули намиращи се също от двете страни на "плочките", и тези мускули имат ролята да въртят тялото встрани, с разликата, че при тях левият мускул извършва движение наляво, а десният – надясно.

Напречен коремен мускул, той е най-дълбоко разположен от всички коремни мускули. Отговаря за поддържането на вътрекоремно налягане и стабилна позиция на пояса и е с основно значение за предпазване от травми в тази област. Този мускул е естественият "колан" за вдигане на тежести.

Сега да погледнем и какви са ползите, освен разбира се чисто естетическите от здравия коремен мускул!

Най- важната задача на корема е да осигурява стабилността на цялото тяло. Стегнатият корем е много важен за правилната стойка на долната част на гръбначния стълб, следователно слабото му развитие е предпоставка за травми на поясните прешлени на гръбначния стълб.

Да направим и няколко разяснения за така популярните коремни преси.Коремните преси съсредоточават натоварване в повече мускулите, сгъващи таза , отколкото самите “плочки“. Поради факта, че натоварват слабо корема, пресите могат да бъдат в голям брой повторения. Някои стигат до стотици коремни преси на ден. Огромният брой повторения на дадено движение води до отделяне на стресови хормони и натоварва надбъбречните жлези. Подобен вид тренировки стимулират отделянето на женски полови хормони (естроген) за сметка на мъжките. Тестостеронът е ключов хормон при изграждането на мускулна тъкан.

Ето и няколко насоки за правилната тренировка на коремните мускули!

При всяко едно упражнение за корем е важно позицията на гърба да е неутрална – без навеждане или извиване. Друго правило е да се придържате към нисък брой повторения (до 12), коремът не е по – различен от останалите мускули, замислете се, как тренирате другите мускули. Сгъване с щанга за бицепс, предполагам не правите по 50-100 повторения. Правилото е следното когато можете да направите повече от дадено упражнение , преминете към по – труден вариант на упражнението (или ако е с тежест, добавете повече).Друга важна част от постигнаето на релефна преса е диетата, без нея просто няма да ви се получи.
Към нея може да добавите и доказали се хранителни добавки, които ще подпомогнат изгарянето на мазнини!


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Тренировки
На море с плочки!

На море с плочки!

27 Юни 2018

Първо да започнем с разбиването на един мит! Много хора си мислят, че за да имате релефен корем е необходимо да правите колкото се може повече ко...

Чийтинг, за или против?

Чийтинг, за или против?

15 Юни 2018

Чийтингът се ползва, за да можем да вдигаме по- големи тежести, отколкото бихме могли със стриктната техника ...

Зимата, сезонът на мускулната маса!

Зимата, сезонът на мускулната маса!

18 Октомври 2017

Шест месечна програма, която ще ви направи ХЪЛК през зимата За бодибилдърите зимата е наистина добър сезон....

Помощ!  Имам малък прасец...

Помощ! Имам малък прасец...

04 Ноември 2016

Прасецът е един от най – пренебрегваните мускули, той е съставен от група мускули, които са свити в една голя...