Най-силните антиоксиданти!

Добавена на 07 Януари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Антиоксидантите са тези природни вещества, които неутрализират свободните радикали в тялото. Свободните радикали са отговорни за застаряването на тялото и органите, умората, загубата на тегло и редица болестни състояния.

В природата има множество мощни антиоксиданти, които биват както цели храни, така и отделни микронутриенти. Сега ще разгледаме най-мощните от тях.Витамин Е

Витамин Е представлява група от вещества, които се наричат най-общо токофероли. Те се съдържат в редица растителни източници, като най-високи са концентрациите в зърнените продукти.

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти, като се счита, че неговата антиоксидантна активност е критерий за качествата на останалите антиоксиданти.

Убиквинол (биоактивен коензим Q10)

Убиквинолът е обогатен с електрони коензим Q10 и затова е редуцирана форма. Не може да се каже, че убиквинолът е натуралната форма на коензим Q10, тъй като и двете форми, убиквинол и убиквинон, се синтезират в тялото и се съдържат в редица хранителни източници.

Установено е, че окислената форма, а именно убиквинонът, активно участва в производството на аденозин трифосфат и затова се нарича енергиен коензим Q10. От друга страна убиквинолът е редуцирана форма, която по своята природа неутрализира свободните радикали и изпълнява антиоксидантни функции, което я прави антиоксидантен коензим Q10.

Убиквинолът проявява силна антиоксидантна активност при потискането на липидната пероксидация. Неговите качества се доближават до тези на витамин Е (а-токоферол), като превъзхождат витамин C и ликопен.

Алфа липоева киселина

Натуралната алфа-липоева киселина е r-формата, която бива свързана с протеини и функционира като мощен кофактор на няколко ензимни комплекси в митохондриите, които участват в производството на енергия и разграждането на алфа-кетокиселините и аминокиселините. Приемана като хранителна добавка, r-ALA избягва метаболитните реакции и бързо повишава нивата на алфа-липоева киселина в плазмата.R-ALA е мощен антиоксидант, който бива водно и мастноразтворим. Силните антиоксидатни качества са характерни както за окислените, така и за редуцираните форми. R-ALA участва директно в регенерирането на аскорбиновата киселина (витамин C) от дехидроаскорбинова киселина и индиректно в регенерирането на друг силен антиоксидант, какъвто е витамин E. Също така е установено, че алфа-липоева киселина увеличава интраклетъчните нива на важните антиоксиданти глутатион и коензим Q10.

Антоцианини

Антоцианините са водноразтворими пигменти, които са причината за червения, синия и виолетовия цвят на растенията. Антоцианин идва от гръцките думи антос (цвят) и кианос (син). Самите антоцианини не са напълно самостоятелен клас растителни вещества, а принадлежат към родовия клас на флавоноидите, като не притежават мирис и аромат.

По своята природа антиоцианините са биофлавоноиди и се съдържат в редица плодове. Най-голяма е концентрацията на антиоцианините в известни антиоксидантни храни като грозде или червено вино, боровинки, малини, къпини и черен бъз.Зелен чай

Един от най-известните антиоксиданти в природата. Зеленият чай е мощен антиоксидант, който се използва от векове за поддържане на доброто здраве. Зеленият чай е общопризнат като ефикасен източник на антиоксиданти - същите благотворни съединения се съдържат в плодовете и зеленчуците, дори в червеното вино. Листата от зелен чай също така съдържат суперантиоксиданта EGCG (епигалокатехин галат), както и други забележителни лечебни субстанции, сред които флуорид, катехини и танини.

Антиоксидантната активност на зеления чай се дължи на неговите полифеноли, известни като катехини. Най-мощният катехин е EGCG, който въздейства положително и върху метаболизма.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...