Най-силните антиоксиданти!
Добавена на 07 Януари 2017 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Антиоксидантите са тези природни вещества, които неутрализират свободните радикали в тялото. Свободните радикали са отговорни за застаряването на тялото и органите, умората, загубата на тегло и редица болестни състояния.
В природата има множество мощни антиоксиданти, които биват както цели храни, така и отделни микронутриенти. Сега ще разгледаме най-мощните от тях.
Витамин Е
Витамин Е представлява група от вещества, които се наричат най-общо токофероли. Те се съдържат в редица растителни източници, като най-високи са концентрациите в зърнените продукти.
Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти, като се счита, че неговата антиоксидантна активност е критерий за качествата на останалите антиоксиданти.
Убиквинол (биоактивен коензим Q10)
Убиквинолът е обогатен с електрони коензим Q10 и затова е редуцирана форма. Не може да се каже, че убиквинолът е натуралната форма на коензим Q10, тъй като и двете форми, убиквинол и убиквинон, се синтезират в тялото и се съдържат в редица хранителни източници.
Установено е, че окислената форма, а именно убиквинонът, активно участва в производството на аденозин трифосфат и затова се нарича енергиен коензим Q10. От друга страна убиквинолът е редуцирана форма, която по своята природа неутрализира свободните радикали и изпълнява антиоксидантни функции, което я прави антиоксидантен коензим Q10.
Убиквинолът проявява силна антиоксидантна активност при потискането на липидната пероксидация. Неговите качества се доближават до тези на витамин Е (а-токоферол), като превъзхождат витамин C и ликопен.
Алфа липоева киселина
Натуралната алфа-липоева киселина е r-формата, която бива свързана с протеини и функционира като мощен кофактор на няколко ензимни комплекси в митохондриите, които участват в производството на енергия и разграждането на алфа-кетокиселините и аминокиселините. Приемана като хранителна добавка, r-ALA избягва метаболитните реакции и бързо повишава нивата на алфа-липоева киселина в плазмата.
R-ALA е мощен антиоксидант, който бива водно и мастноразтворим. Силните антиоксидатни качества са характерни както за окислените, така и за редуцираните форми. R-ALA участва директно в регенерирането на аскорбиновата киселина (витамин C) от дехидроаскорбинова киселина и индиректно в регенерирането на друг силен антиоксидант, какъвто е витамин E. Също така е установено, че алфа-липоева киселина увеличава интраклетъчните нива на важните антиоксиданти глутатион и коензим Q10.
Антоцианини
Антоцианините са водноразтворими пигменти, които са причината за червения, синия и виолетовия цвят на растенията. Антоцианин идва от гръцките думи антос (цвят) и кианос (син). Самите антоцианини не са напълно самостоятелен клас растителни вещества, а принадлежат към родовия клас на флавоноидите, като не притежават мирис и аромат.
По своята природа антиоцианините са биофлавоноиди и се съдържат в редица плодове. Най-голяма е концентрацията на антиоцианините в известни антиоксидантни храни като грозде или червено вино, боровинки, малини, къпини и черен бъз.
Зелен чай
Един от най-известните антиоксиданти в природата. Зеленият чай е мощен антиоксидант, който се използва от векове за поддържане на доброто здраве. Зеленият чай е общопризнат като ефикасен източник на антиоксиданти - същите благотворни съединения се съдържат в плодовете и зеленчуците, дори в червеното вино. Листата от зелен чай също така съдържат суперантиоксиданта EGCG (епигалокатехин галат), както и други забележителни лечебни субстанции, сред които флуорид, катехини и танини.
Антиоксидантната активност на зеления чай се дължи на неговите полифеноли, известни като катехини. Най-мощният катехин е EGCG, който въздейства положително и върху метаболизма.
В природата има множество мощни антиоксиданти, които биват както цели храни, така и отделни микронутриенти. Сега ще разгледаме най-мощните от тях.
Витамин Е
Витамин Е представлява група от вещества, които се наричат най-общо токофероли. Те се съдържат в редица растителни източници, като най-високи са концентрациите в зърнените продукти.
Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти, като се счита, че неговата антиоксидантна активност е критерий за качествата на останалите антиоксиданти.
Убиквинол (биоактивен коензим Q10)
Убиквинолът е обогатен с електрони коензим Q10 и затова е редуцирана форма. Не може да се каже, че убиквинолът е натуралната форма на коензим Q10, тъй като и двете форми, убиквинол и убиквинон, се синтезират в тялото и се съдържат в редица хранителни източници.
Установено е, че окислената форма, а именно убиквинонът, активно участва в производството на аденозин трифосфат и затова се нарича енергиен коензим Q10. От друга страна убиквинолът е редуцирана форма, която по своята природа неутрализира свободните радикали и изпълнява антиоксидантни функции, което я прави антиоксидантен коензим Q10.
Убиквинолът проявява силна антиоксидантна активност при потискането на липидната пероксидация. Неговите качества се доближават до тези на витамин Е (а-токоферол), като превъзхождат витамин C и ликопен.
Алфа липоева киселина
Натуралната алфа-липоева киселина е r-формата, която бива свързана с протеини и функционира като мощен кофактор на няколко ензимни комплекси в митохондриите, които участват в производството на енергия и разграждането на алфа-кетокиселините и аминокиселините. Приемана като хранителна добавка, r-ALA избягва метаболитните реакции и бързо повишава нивата на алфа-липоева киселина в плазмата.
R-ALA е мощен антиоксидант, който бива водно и мастноразтворим. Силните антиоксидатни качества са характерни както за окислените, така и за редуцираните форми. R-ALA участва директно в регенерирането на аскорбиновата киселина (витамин C) от дехидроаскорбинова киселина и индиректно в регенерирането на друг силен антиоксидант, какъвто е витамин E. Също така е установено, че алфа-липоева киселина увеличава интраклетъчните нива на важните антиоксиданти глутатион и коензим Q10.
Антоцианини
Антоцианините са водноразтворими пигменти, които са причината за червения, синия и виолетовия цвят на растенията. Антоцианин идва от гръцките думи антос (цвят) и кианос (син). Самите антоцианини не са напълно самостоятелен клас растителни вещества, а принадлежат към родовия клас на флавоноидите, като не притежават мирис и аромат.
По своята природа антиоцианините са биофлавоноиди и се съдържат в редица плодове. Най-голяма е концентрацията на антиоцианините в известни антиоксидантни храни като грозде или червено вино, боровинки, малини, къпини и черен бъз.
Зелен чай
Един от най-известните антиоксиданти в природата. Зеленият чай е мощен антиоксидант, който се използва от векове за поддържане на доброто здраве. Зеленият чай е общопризнат като ефикасен източник на антиоксиданти - същите благотворни съединения се съдържат в плодовете и зеленчуците, дори в червеното вино. Листата от зелен чай също така съдържат суперантиоксиданта EGCG (епигалокатехин галат), както и други забележителни лечебни субстанции, сред които флуорид, катехини и танини.
Антиоксидантната активност на зеления чай се дължи на неговите полифеноли, известни като катехини. Най-мощният катехин е EGCG, който въздейства положително и върху метаболизма.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: