Да забележим обезводняването навреме!

Добавена на 23 Януари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими

В света няма нещо по-освежаващо, отколкото ледено студена чаша вода. Едва ли има човек, който да отрече, че понякога само чаша вода може да утоли жаждата по-добре, отколкото чаша кафе или сода.

Въпреки това, твърде много от нас не пият достатъчно вода на дневна база. А като се лишаваме от това, непрекъснато увреждаме нашите тела. Ако разпознаете някой от следните признаци в себе си, препоръчваме ви веднага да изпиете чаша H2O.

Сухота в устата

Това изглежда доста очевидно, но последиците може и да не са такива. Разбира се, всеки път, когато почувствате лепкаво, гадно чувство в устата ви, очевидно бихте потърсили някаква течност. Сладките напитки обаче са само временно решение. Питейната вода смазва слизестите мембрани в устата и гърлото, които ще продължат да поддържат устата ви влажна със слюнка дълго след първата глътка.

Вашата кожа е суха

Кожата ви е най-големият орган на тялото ви, така че, разбира се, трябва да бъде хидратиран. Всъщност, сухата кожа е един от най-ранните признаци на пълно обезводняване, което може да доведе до много по-големи проблеми. Липсата на вода означава липса на пот, което води до невъзможност на тялото да се изчисти от измие излишните токсини, натрупани в организма ви през целия ден. Ако искате да предотвратите това, първата стъпка е да пиете повече вода.

Прекалено сте жадни

Вече споменахме за сухотата в уста, но тук говорим за жажда, която трудно се утолява. Всеки, който някога е имал махмурлук, може да ви каже, че при събуждане тялото ви просто иска още и още вода. Алкохолът ви дехидратира, а питенето на вода изпраща сигнал до мозъка за още, докато нивото на течността в организма ви се върне към изходното ниво. Слушайте какво ви казва тялото ви, то знае най-добре.

Очите ви са сухи

До сега трябва да е станало ясно, че питейната вода засяга повече от устата и гърлото ви. Липсата на прием на вода води до сухи кръвожадни очи (отново, мислете за последния ударен махмурлук). Без вода в тялото слъзните жлези изсъхват. Сигурно си мислите "И какво като не мога да плача?", Осъзнайте, че това може да причини много повече вреда на очите ви, особено ако носите контактни лещи.

Усещате болка в ставите

Нашите хрущялни и междупрешленни дискове се състоят от около 80% вода. Така че е абсолютна необходимост да предпазим костите ни от триене едни в други. Поддържайки тялото си хидратирано, вие си гарантирате, че ставите ви могат да се справят с внезапни движения, като например бягане, скачане или падане.

Мускулната ви маса намалява

Вашите мускули също се състоят предимно от вода. Очевидно, по-малко вода в тялото, означава по-малко мускулна маса. Пиенето на вода преди, по време и след тренировка не само ви води до хидратиране и комфорт, но и води водата до правилните места във вашето тяло и намалява вероятността от възникване на възпаление и мускулна треска, свързани с упражненията.

Оставате болен по-дълго време

Пиетенето на вода позволява на тялото ви да промива токсините непрекъснато. Вашите органи работят, за да филтрират някои отпадъчни продукти като машина, но ако не захранвате машината с вода, тя не може да работи правилно. Това, което се случва в дехидратирано тяло, е, че органите започват да извличат складирана вода от области като кръвта ви, което води до съвсем нов набор от проблеми.

Усещате умора и летаргия

Както току-що споменахме, когато тялото е дехидратирано, то "заема" вода от кръвта ви. Липсата на подходящо хидратирана кръв води до липса на кислород, който се разнася по тялото. Разбира се, липсата на кислород води до сънливост и пълна умора. Липсата на издръжливост означава, че ще започнете да усещате, че по-рано през деня висе доспива (и не забравяйте, че кафето няма да помогне в дългосрочен план).

Усещате глад

Когато сте дехидратирани, тялото ви може да започне да мисли, че се нуждае от храна. Това се случва през целия ден, а през нощта се събуждате с желание за среднощна закуска. Въпреки това яденето на храна създава повече работа за тялото ви, докато питейната вода пречиства и снабдява вашите органи с необходимото „гориво“, за да се справят с другите процеси в тялото ви.

Имате проблеми с храносмилането

Говорихме преди за секрета в устата и гърлото си и как хидратирането позволява мембраната да функционира правилно. Това важи и за цялата храносмилателна система.Без подходяща хидратация стомашната киселина може да причини сериозни увреждания на вашите вътрешни органи. Това води до киселини и лошо храносмилане.

Усещате преждевременно стареене

Количеството вода, което телата ни задържат естествено намалява с възрастта. Това означава, че тъй като остаряваме, трябва съзнателно да увеличим приема на вода. Докато преждевременното стареене е по-очевидно отвън, щетите, които се причиняват на нашите вътрешни, в крайна сметка ще се почувстват в дългосрочен план. За да намалите риска от стареене на тялото си, е важно да продължите да пиете доста вода през целия си живот

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...