Пет добавки за по-добро храносмилане!
Добавена на 27 Ноември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
Употребата на все повече рафинирана храна има и своите последици. Все по-рядко средностатистическият човек консумира сурова или правилно приготвена храна. В много случаи се прибягва до сухи храни, готови храни или бързо хранене, чиято обработка обаче натоварва допълнително храносмилателната система.
Неправилният тип хранене води непременно до здравословни проблеми. В началото те се проявяват като стомашни киселини, тежест в корема, газове, запек, но с времето може да прерастнат до тежки заболявания като колит, гастрит и язва, или хронични заболявания като болест на Крон.
Освен с промяната на хранителните навици, всеки човек може да спомогне за правилното функциониране на храносмилателния тракт с някои добавки, чиито ефект е особено пълноценен.
Бетаин HCL
Това е особено богат източник на важната за стомашните сокове солна киселина. Комбинацията от бетаин и солна киселина стимулират стомаха да отделя не само повече киселинни сокове, но и да увеличи производството на ензими. Сред тях един от най-важните е ензимът пепсин.
Пепсинът се води от класа на протеиновите ензими. Той е особено ефективен, но и често неправилната храна води до намаляване на производството му. Пепсинът особено ефективно разгражда трудните протеинови молекули от млечен протеин, соя, фъстъци, бобови и др.
Допълнителният прием на Бетаин HCL е полезен и при обилни хранения, защото увеличава драстично усвояването на веществата.
Ензими
Другите храносмилателни ензими се отделят в различни части от тялото. Има такива, които се отделят още със слюнката, други в стомаха, а трети в тънките черва и панкреаса. Ензимите помагат драстично за разграждането на пълен набор от хранителните вещества - протени, мазнини, захари, лактоза, нишесте и др.
Приемът на ензими трябва да се съобръзява с индивидуалната диета. Така например, ако преобладават белтъчините се препоръчват ензими като протеаза, серапептаза и бромелаин. Ако преобладават мазнините се препоръчва липаза. Ако пък въглехидратите са в най-големи количества се препоръчват комплексни ензими или панкреатин.
Допълнителният прием на ензими улеснява функцията на чревния тракт, регулира газовете и създава лекота в червата.
Фибри (Пребиотици)
Фибрите са въглехидрати, които нямат калорийна стойност и са неусвоими в тялото. За храносмилането фибрите имат двуяка функция. От една страна, те обират всички отпадъчни вещества в червата и ги изхвърлят от тялото. Това пречиства храносмилателния тракт и създава лекота. От друга страна, фибрите създават перфектната среда в червата за развитие на полезните бактерии и стимулират тяхното размножаване.
Пробиотици
Пробиотици са бактерии, които живеят в тънките черва и дебелото черво на човешкото тяло. Те стимулират тяхната функция, подобряват усвояването на хранителните вещества и изхвърлянето на излишните отпадъци, както и неутрализират вредните бактерии.
Допълнителният прием на пробиотици стимулира имунната система и производството на невротрансмитери, поради това, че те са зависими от функцията на храносмилателната система.
Джинджифил
Джинджифилът е изключително популярна подправка, но нейните свойства за подобряване на храносмилателната функция са известни от хилядолетия.
Джинджифилът имат силен противовъзпалителен ефект и регулира възпаленията в червата. От друга страна, той спомага за по-качественото разграждане на хранителните вещества. Това се изразява в предотвратяването на натрупване на излишно тегло и увеличаване на апетита.
Неправилният тип хранене води непременно до здравословни проблеми. В началото те се проявяват като стомашни киселини, тежест в корема, газове, запек, но с времето може да прерастнат до тежки заболявания като колит, гастрит и язва, или хронични заболявания като болест на Крон.
Освен с промяната на хранителните навици, всеки човек може да спомогне за правилното функциониране на храносмилателния тракт с някои добавки, чиито ефект е особено пълноценен.
Бетаин HCL
Това е особено богат източник на важната за стомашните сокове солна киселина. Комбинацията от бетаин и солна киселина стимулират стомаха да отделя не само повече киселинни сокове, но и да увеличи производството на ензими. Сред тях един от най-важните е ензимът пепсин.
Пепсинът се води от класа на протеиновите ензими. Той е особено ефективен, но и често неправилната храна води до намаляване на производството му. Пепсинът особено ефективно разгражда трудните протеинови молекули от млечен протеин, соя, фъстъци, бобови и др.
Допълнителният прием на Бетаин HCL е полезен и при обилни хранения, защото увеличава драстично усвояването на веществата.
Ензими
Другите храносмилателни ензими се отделят в различни части от тялото. Има такива, които се отделят още със слюнката, други в стомаха, а трети в тънките черва и панкреаса. Ензимите помагат драстично за разграждането на пълен набор от хранителните вещества - протени, мазнини, захари, лактоза, нишесте и др.
Приемът на ензими трябва да се съобръзява с индивидуалната диета. Така например, ако преобладават белтъчините се препоръчват ензими като протеаза, серапептаза и бромелаин. Ако преобладават мазнините се препоръчва липаза. Ако пък въглехидратите са в най-големи количества се препоръчват комплексни ензими или панкреатин.
Допълнителният прием на ензими улеснява функцията на чревния тракт, регулира газовете и създава лекота в червата.
Фибри (Пребиотици)
Фибрите са въглехидрати, които нямат калорийна стойност и са неусвоими в тялото. За храносмилането фибрите имат двуяка функция. От една страна, те обират всички отпадъчни вещества в червата и ги изхвърлят от тялото. Това пречиства храносмилателния тракт и създава лекота. От друга страна, фибрите създават перфектната среда в червата за развитие на полезните бактерии и стимулират тяхното размножаване.
Пробиотици
Пробиотици са бактерии, които живеят в тънките черва и дебелото черво на човешкото тяло. Те стимулират тяхната функция, подобряват усвояването на хранителните вещества и изхвърлянето на излишните отпадъци, както и неутрализират вредните бактерии.
Допълнителният прием на пробиотици стимулира имунната система и производството на невротрансмитери, поради това, че те са зависими от функцията на храносмилателната система.
Джинджифил
Джинджифилът е изключително популярна подправка, но нейните свойства за подобряване на храносмилателната функция са известни от хилядолетия.
Джинджифилът имат силен противовъзпалителен ефект и регулира възпаленията в червата. От друга страна, той спомага за по-качественото разграждане на хранителните вещества. Това се изразява в предотвратяването на натрупване на излишно тегло и увеличаване на апетита.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: