Здравословен хляб, мит или реалност?

Добавена на 14 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Натуралният квас, с когото някога се осъществявала здравословна ферментация в продължение на 8 или повече часа, днес не може да се намери другаде, освен в собствената кухня и бутиковите пекарни. В търговския хляб се използват големи количества търговска мая, ускорители и разни агенти, включително бромид - известна отрова за щитовидната жлеза, която по ненормален начин в САЩ заместила йода. Бързо приготвеният хляб е един от най-разрушителните продукти в съвременната диета. Зле подготвената пшеница е главен фактор за съвременните: непоносимост към глутен, затлъстяване, диабет, кандидоза, алергии, които подготвят условията за развитие на ракови заболявания.

Единствено когато пшеничният глутен е подложен на правилна ферментация, тогава е здравословен за консумация от хората. Когато това не се случва, той е един от най-силните хранителни алергени. Това наподобява ситуацията със соята, която може да се счита за здравословна храна, само ако е ферментирала достатъчно дълго. Правилно ферментиралата пшеница съдържа 18 аминокиселини, сложни въглехидрати (супер ефективен източник на енергия), витамини от група В, желязо, цинк, селен, магнезий и малтаза.Хлябът с естествена мая втасва в продължение на 6 - 8 часа под въздействието на спорите на дивите дрожди от въздуха. Уникално и сложно семейство от приятелски бактерии процъфтява благодарение на богатството на хранителни вещества в пълнозърнестото брашно и добавената към него богата на минерали сол. В процеса на ферментация се произвежда въглероден диоксид, който разширява тестото, създавайки фина, влажна текстура.

В едно проучване, сравняващо ефектите от хляба с квас и с търговска мая, изследователи съобщават, че хлябът с квас значително понижава нивата на серумната глюкоза и инсулиновия отговор. Гликемичен индекс на хляба с квас е 68, докато при другите видове хляб той е 100.

Шведски изследователи от Lund University отбелязват, че процесът на ферментация с участие на натурален квас използва въглехидрати, а това води до понижаване на нивото на въглехидрати в тестото чрез трансформирането им до млечна киселина. В резултат на този процес, хлябът, приготвен с натурален квас, може да помогне за поддържане на правилното ниво на кръвната захар и така да помогне за предпазване от различни заболявания, особено диабет.

Натурално квасеният хляб, поради присъщите му полезни ферменти, бавно възстановява в чревния тракт популацията на приятелските лактобацилус храносмилателни бактерии и по този начин възстановява правилното храносмилане."При конвенционална ферментация с търговска мая нишестените клетки в хляба буквално се взривяват в червата. Те образуват модели, идентични с тези на раковите клетки. Според френския изследовател Jean Claude Vincent, био-електрическата енергия на тестото също е идентична с тази на раковите клетки" (вестник Изток-Запад, 1984, Ronald Kotsch).

Според Walter Last: "Неразграденият глутен в бързо втасващия хляб сериозно отслабва чревната стена.Неговото действие върху малките абсорбиращи власинки в тънките черва може да се сравни с действието на шкурка върху дърво. Опитите с животни са показали, че чревните власинки са дълги и стройни, преди да влязат в повтарящ се контакт с пшенични протеини. След това, те стават тъпи и широки, с много намалена способност за абсорбиране. Това значително допринася за широко разпространените сред хората от нашето общество проблеми с малабсорбция - пропускане на жизненоважни хранителни вещества, съдържащи се в храната. При тези хора не само абсорбиращите власинки са болни, но и дразненето, причинено от глутена, предизвиква образуване на защитна слуз върху чревните стени, което допълнително затруднява преминаването на хранителни вещества през чревната стена".Глутенът, и особено пшеничният глутен, е сред причините за заболявания, като:
    •  артри
    •  автоимунни заболявания
    •  рак
    •  диабет и почти всяка друга болест под слънцето.

Когато нещата се объркат в червата, ние не получаваме храната, от която имаме нужда. Недохранването е един от основните фактори, които водят до развитието на болестни състояния.

Понеже хлябът и пшеничните продукти са важна част от ежедневната ни храна, е важно тези хранителни продукти да бъдат здравословни и пълноценни. Днешните методи за мелене, рафиниране, избелване, обогатяване чрез добавяне на различни химикали в брашното и печените хлебчета, кара много учени и медицински работници да поставят под сериозен въпрос хранителни качества на тази храна, както и нейната безопасност.

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...