Полезни ли са картофите?

Добавена на 01 Октомври 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
В тази статия ще насочим поглед към картофите, но не конкретно към някой вид, тъй като съществуват около 200 вида диви картофи, а като цяло към това грудково растение.

Хората си мислят, че картофите им пречат за поддържането на добра фигура. Но това, което не се знае е, че именно картофите съдържат най – важните съставки, необходими за всеки организъм.В състава на картофите се съдържат най – ценните витамини и съставки, които спомагат за поддържането на имунитета ни. В картофите се съдържат важни за организма аминокиселини, въглеводороди, витамини, минерали и най – вече витамин C и витамин В9.

Според проучвания картофите са по – полезни, отколкото плодовете и зеленчуците. Разбира се, прави се уточнението, че всеки организъм има нужда от всичко.
Картофите са по – добрият вариант за снабдяване на организма Ви, отколкото например броколи и авокадо. Освен това в картофите се съдържа най – голямо количество витамин C както и са с много високо съдържание на фибри, което е много важно за храносмилателната система и правилната работа на червата.
Освен витамини, в картофите се съдържат и някои минерали, които ни захранват ежедневно. Едни от тях е магнезия и калия, изключително важни за организма.

Картофите са доказали своите качества и в медицината. Учените използват сокът на картофа, за да лекуват заболявания като рак.

Всеки средно голям картоф осигурява около 110 калории, почти 3 грама протеини, почти нулево количество мазнини, 23 грама въглехидрати, почти 2.7 грама диетични фибри и 750 милиграма благороден калий.В бодибилдинга картофите са на особена почит, тъй като доставят на трениращите само сложни въглехидрати със сравнително нисък ГИ, което не води до омазняване. Особено полезни са сладките картофи, заради високото си съдържание на антиоксисандти, които са от изключеителна необходимост на всеки трениращ!

Да се храниш здравословно е нещо хубаво и важно. Организма се нуждае от всичко и колкото по – разнообразна е храната, толкова по – добре.

Разбира се, не бива и да се прекалява. Всичко трябва да е в нормални количества.


И едно успокоение за всички, които държат на фигурата си – от картофа не се пълнее, ако се приема в нормални количества.
Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...