Ползите от Магнезия!

Добавена на 25 Юни 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
От доста време е популярно мнението, че ZMA (комбинацията от цинк монометионин и магнезиев аспартат) увеличава нивата на тестостерона при спортисти. В действителност се доказва, че приемането на тези два минерала подобрява силата и мускулния метаболизъм. Проблемът е в това, че при обикновеното хранене голяма част от хората не получават достатъчно от тези ценни минерали с храната – това е по-чест проблем с магнезия.


Магнезият има важна роля в организма, затова ние не трябва да се изненадваме, че корекцията на дефицита му при атлетите има такъв мощен ефект. За едно нещо магнезият е абсолютно необходим при всеки вид спорт – чрез него става разделянето на фосфорните групи на АТР (аденозин-трифосфат) и преобразуването му в ADP (аденозин-дифосфат). При тази реакция се освобождава енергия необходима за мускулното съкращение или с други думи тя трябва да протече, за да можем да повдигнем щангата или дъмбелите. Магнезия играе важна роля в повече от 300 ензимни реакции, при които храната се разгражда до форма използваема от организма. Минерала е необходим за метаболизма на гликогена, оксидирането на мазнините, протеиновата синтеза, синтезата на АТР и още много други реакции протичащи в клетките.Магнезия също така има хормонална, нервно-мускулна и сърдечно-съдова функция в тялото, а така също дава възможност на изпадналата в спазъм мускулатура да се релаксира и по този начин предотвратява крампите. При едно изследване мускулни крампи причинени от магнезиев недоимък при тенисисти са облекчени с помощта на 500mg магнезиев глюконат дневно.

Минерал с много положителни действия
Могат ли билдърите да имат полза от приема на суплементи съдържащи магнезий? Нека да видим какво говорят фактите. Голям брой изследвания на спортисти доказват, че приема на 200-300mg магнезий подобрява резултатите при анаеробни упражнения, докато при аеробните упражнения данните са противоречиви. Добавянето на магнезий подобрява издръжливостта на някои атлети, но при изследвания на маратонци резултатите са негативни.

Най-важният от практическо значение факт за културистите са резултатите от изследване показващо, че силата на квадрицепса се увеличава след силова тренировка, към която е добавено прием на 250mg магнезий дневно (включително и приема от храната се достига до 7.9mg на килограм тегло). Изследванията, при които магнезия и калия се дават заедно също показват подобряващи ефекти.Очевидно много атлети не приемат оптималните количества магнезий с храната си и приемането на суплементи с магнезий води до положителен ефект върху всички спортисти билдъри интензивно. Естествено приема на суплементи ще варира в зависимост от това какво количество приемате заедно с ежедневната храна.

Докато някои спортисти не приемат достатъчно количество с храната, то други си набавят то други си набавят по-голямата част с храната, затова е необходимо да знаем кои са храните богати на магнезий. Към тях се причисляват пълнозърнестите продукти, кафявия ориз, ядките и зелените листни зеленчуци. Магнезият играе известна роля в мускулното възстановяване след тренировки – нещо твърде необходимо за фитнес трениращите. Нивата на серумната креатинкиназа след тренировка, които са показател за мускулното натоварване се намаляват при приема на магнезий. Това изследване е направено при група жени спортистки при нормално ниски нива на серумния магнезий. Приема на магнезий протектира женските мускули от стреса причиняван от наистина тежки упражнения.

Приемът само на една таблетка мултивитамини може би няма да покрие дневната нужда от магнезий, тъй като този минерал обикновено не е добре представен в тези комплексни продукти. Повечето поливитаминни и полиминерални препарати съдържат само 25% от дневните нужди на магнезий. Причината е, че е просто невъзможно да се поставят всички 400mg в една таблетка и едновременно с това да се балансират и останалите витамини и минерали. Съпоставете тези факти и факта, че магнезия е един от най-трудно набавяните от храната на съвременния човек и вие ще разберете защо морякът Попай е толкова пристрастен към своя спанак. Всяко листо съдържа 8mg магнезий усилващ мускулите му.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...