Помагат ли фибрите?

Добавена на 29 Януари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Всеки от нас иска да бъде здрав, а основна част от грижата за здравето, както всички знаем, е храната. Една балансирана диета неизменно съдържа определено количество фибри, тъй като те са много важни за добрата чревна функция. Когато преминават през храносмилателната ни система, те абсорбират вода, увеличават се многократно и помагат за по-бързото преминаване на храната през червата ни. И тъй като увеличават размера си, преминавайки през стомашно-чревния ни тракт, те ни създават приятно усещане за ситост за по-дълго време.
Това дава основание на учените да смятат, че фибрите могат да са от помощ на хората, които искат да намалят теглото си. Чрез тях имаме възможност по-лесно да контролираме апетита си.Фибрите (влакната, влакнините, нишките) представляват съчетания от сложни въглехидрати. Те не съдържат калории, витамини или минерали.
В ежедневието си почти всички приемаме определено количество фибри без дори да подозираме. Това е така поради простата причина, че само храните с животински произход – месо, морски дарове, млечни продукти и други, не съдържат фибри.
Всички растителни храни съдържат фибри в различни количества. Това е така, защото фибрите са част от структурата на клетъчните стени на растенията.

Ако поне веднъж дневно похапвате плодове, зеленчуци, пълнозърнести тестени изделия, ядки и семена, това означава, че сте се запасили с фибри. Особено богати източници на фибри са фасулът и овесените ядки.

Фибрите биват два вида – разтворими и неразтворими. Смята се, че първата група (разтворимите) са по-полезни за нашето здраве, тъй като помагат за намаляването на „лошия" холестерол в кръвта и за поддържането на нормални нива на „добрия". Докато неразтворимите не могат да бъдат напълно разградени в процеса на храносмилане, но за сметка на това играят основна роля за предотвратяването на запека и стомашните разстройства.
Източници на разтворими фибри са бобовите растения - всички, за които се сетите. Също така и някои кореноплодни като например морковите, картофите, лукът и други. И, естествено, зърнените култури (овес, ечемик, ръж) са богат източник на разтворими фибри. Накрая, но не на последно място - плодове като ябълки, сливи, круши, ягоди, малини, боровинки и техните сокове.
Източници на неразтворими фибри са пълнозърнестите тестени изделия, обвивката на картофи, домати и някои плодове, в това число и всички ядки и семена. Съдържат се още и в зеления фасул, карфиола и тиквичките.


BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...