Полезно ли е гладуването когато сме болни?

Добавена на 21 Декември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Човешкият организъм е като машина. За да работи, има нужда от енергия. Храната е неговото гориво. Когато човек е болен, повишената температура увеличава необходимостта от енергия с около 10% на всеки градус отгоре. Ако прескачате хранения или ако поемате по-малко храна, организмът ви ще си наваксва “липсващото гориво” от запасите мазнини. Лошото на този наваксващ процес е, че води до образуване на специфични шкарто-субстанции - кетонни тела.

Тези отпадъчни продукти на метаболизма не се изхвърлят от организма чрез урината, а отчасти се използват отново от сърцето, от надлъжната мускулатура, от мозъка и от черния дроб за производство на енергия. Обаче ако кетонните тела се образуват с по-голяма бързина, отколкото се изразходват за производство на енергия, те се натрупват в организма, предизвиквайки смущения като гадене и повръщане.

Прибавени към другите симптоми на грипа, последните съвсем влошават състоянието на болния. Принципно образуването на кетонни тела не представлява особена опасност за здравите хора, но води до рисковано нарушаване на баланса в организма при диабетиците и сърдечноболните. Затова е по-добре да не карате организма да си набавя енергия по заобиколени пътища, а да го зареждате редовно с “гориво”, още повече по време на грип.

При грип, проявяващ се с висока температура, е особено важно да пиете много вода, за да помогнете на организма да навакса изгубените чрез обилното потене течности.

Тялото изпитва неистова нужда от хидратация. Освен чиста вода се позволяват и разредени с вода плодови сокове в съотношение 1:1. Много добре е, ако на ден поглъщате по 2 л течности.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...