Препоръки, при печене на месо!

Добавена на 22 Април 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Болестите, породени по хранителен път, най-вече от суровото месо, наистина могат да влошат живота на един фитнес бодибилдър, тъй като предизвикват повръщане, диария, треска, че и по- лоши заболявания. Бодибилдърите трябва да са особено внимателни с бактериалния патоген Campylobacter, който се среща в домашно отглежданите птици и е причина за най- честите хранителни заболявания.Според центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ, една капка от суров пилешки „сок” може да съдържа до 500 от тези зли организми - достатъчно, за да ви докара много главоболия за няколко дни.

Разбира се, не вярваме да има хора, които консумират сурово пилешко месо, но е лесно несъзнателно да се заразим, ако не приготвяме храната по най- добрия начин. Трябва сериозно да взимате под внимание тези болести, които се пораждат от лоши хранителни навици. След поставянето на пилето на грила или във фурната, почистете внимателно всичко, което е било в контакт с него - купа за марината, чинии, дъска за рязане и т.н., а ръцете си измийте с особено старание. Постоянно проверявайте дали пилето е достатъчно добре припечено. Използвайте чист поднос и прибори, когато вадите пилето от грила или фурната.По ирония на съдбата, въпреки че е важно внимателно да сготвим месото и да го припечем достатъчно, то прегарянето пък води до друга опасност, а именно рак. Високата температура влияе на протеините в червеното месо, пилешкото и рибата, като по този начин създава хетероциклични амини, които представляват значителен риск за възникване на рак.

Един лесен начин да намалите драстично тези вещества е чрез поставяне за кратко на месото в микровълновата печка преди печенето на грил или във фурна. Националният онкологичен институт на САЩ съобщава, че месото, което е било в микровълнова печка за две минути преди готвене, е с 90% намалено съдържание на хетероциклични амини. Не забравяйте, че трябва да отстранявате всяка формирана течност от месото преди готвене.

Друг лесен начин да предотвратите получаването на хетероциклични амини е използването на тънка марината, особено ако съдържа чесън, билки или цитрусови плодове. Гъстите сосове за барбекю от магазина може да увеличат вредните вещества, така че ги разредете с вода. Когато приготвяте бургери, обръщайте ги често и използвайте по-ниска температура на приготвяне.За да намалите хетероцикличните амини в каймата, смесете я с соев протеин преди печене. Можете да подпомогнете детоксикацията на хетероциклични амини в тялото си чрез студен чай (от пакетчета). И накрая, не забравяйте плодовете и зеленчуците. Те не могат да формират хетероциклични амини и помагат за намаляване на риска от рак при консумацията на месо.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...