Превенция на ставите и сухожилията - част 2

Добавена на 04 Ноември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Хидролизиран колаген

Колагенът е основният протеин в организма. Представлява около 6% от телесното тегло. Намира се във всички тъкани и е основният структуроопределящ протеин, даващ на тялото неговата форма. Колагенът е първичния, несъдържащ вода агент в цялата съединителна тъкан вкл. и хрущяла. Хрущялът съдържа тип II колаген, плюс малки количества от другите типове. Другите съединителни тъкани съдържат предимно типове I и II колаген. Колаген е желатината съдържаща се в някои желатинови десерти. Тя се употребява като сгъстяващ агент при много храни.Суплементът се продава в течна форма и представлява хидролизиран протеин. Той няма значение на мускулна маса, поради неподходящият аминокиселинен профил. Затова пък е великолепен суплемент за защита на ставите. Той намалява значително артритните оплаквания, но ефектът му е по-бавен от този на глюкозамина и хондроитин сулфата. Защо тогава го употребяваме?

Установено е, че хидролизирания колаген съдържа колаген специфични пептиди и аминокиселини, различни от тези на глюкозамина и хондроитин сулфата, които могат да блокират дегенеративните ензими. Изненадваща е дозата – 10 грама дневно.

Хидролизираният гликоген трябва да работи особено добре, когато се комбинира с глюкозамин и хондроитин сулфат.

Най-важното, което трябва да помним

Има много суплементи, които оказват защитно действие на ставите, но глюкозаминът, хондроитинът и колагенът са най-важните. Те донасят истинска полза на болезнени стави, което е потвърдено от милиони хора, които са ги употребявали. Те се произвеждат нормално в организма, намират се в големи количества в него и се съдържат в много хранителни продукти. Те не дават странични ефекти и са това, което човешкият организъм използва, за да лекува собствените си стави. Те работят постепенно, затова трябва да се вземат достатъчно дълго, някъде между 4 и 8 седмици, преди резултатът да стане забележим. Няма данни за токсичност и не са установени противопоказания за употребата им даже при пациенти със сърдечно-съдови, чернодробни и белодробни заболявания и диабет.Други хранителни добавки в защита на ставите

Няколко други суплемента се препоръчват, като поддържащи ставите и с антиартритно действие. Световно известният експерт по въпросите на възстановяването на съединителната тъкан д-р Люк Бучи дава следните:

➡ Незаменими мастни киселини – съдържат се в някои растителни масла и в рибеното масло. Между многото неща, които трябва да правите не забрявяйте да се храните с повече риба и да вземате капсули рибено масло.
➡ Броменалин и други ферменти на протеазите (папаин, трипсин, химотрипсин) са много добри при остри травматични увреждания или остри възпалителни процеси. Не са много добри при хронични състояния, макар че и тук могат да намалят болките. Вземат се 4-6 таблетки 4 пъти дневно в продължение на седмица, винаги на празен стомах.
➡ Витамин „С” – трябва да се приема в големи дози дълго време. 4 грама дневно е праговата стойност, за да има ефект. Изследвания са показали, че витамин „С” и глюкозамина са единствените хранителни съставки, които могат да активират хондроцитите да продуцират колаген. Витамин „С” е евтин и безопасен и въпреки, че има съмнения в неговата ефективност, е горещо препоръчан.Хрущял от акула

Хрущялът от акула беше широко рекламиран за възстановяване на ставите при атлети. Той съдържа минерални вещества, колаген и хондроитин сулфат, които могат да помогнат за поддържане на здрава съединителна тъкан. Съдържа също и малки количества протеини, които намаляват образуването на нови кръвоносни съдове. Това е важно за ставите, тъй като формирането на нови съдове в хрущяла, който нормално не съдържа такива, води до неговата калцификация и фрагментация, подобно на водата влязла в скални пукнатини.

По-късно беше установено, че екстракт от акула има антиколагеназна активност, т.е. блокира нормални телесни ензими, които разграждат хрущяла, което води до т.н. „позитивен хрущялен баланс”. Този екстракт е много скъп, със съмнение за неговата ефективност, поради големите компании не го включват в търговската си листа. От друга страна и най-горещите привърженици препоръчват да се спира след 30 дневна употреба, ако няма ефект.

Как да защитим ставите?


➡ Преди всичко, тренирайте правилно !
➡ Взимайте глюкозамин сулфат в дози от 1500мг дневно. За по-бърз резултат можете да приемате 1000мг два пъти дневно.
➡ Вземайте хондроитин сулфат 800-1200мг дневно разделен на два приема.
➡ Вземайте хидролизиран колаген в дози от 10 грама дневно смесен с някаква течност.
➡ Комбинацията от горните три суплемента трябва да работи синергично. Опитайте се да вземате всичките три заедно.
➡ Трябват ви поне 8 седмици, за да почувствате подобрение от тези суплементи.
➡ Употребявайте ги 6-8 седмици няколко пъти през годината.
➡ Уверете се дали вземате достатъчно минерални вещества и антиоксиданти
➡ За повишаване на ефекта вземайте някои от другите суплементи.
➡ Уверете се дали си давате достатъчно време за възстановяване между тренировките.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...