Превенция на ставите и сухожилията - част 1

Добавена на 29 Октомври 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Ако тренирате тежко вие излагате вашите стави и съединителна тъкан на значително, повтарящо се натоварване и износване. Отначало това може да не се прояви, особено в първите години.

С течение на времето, много атлети получават сериозни или хронични ставни болки, които нарушават тяхната възможност да тренират с удоволствие.

От много години културистите и другите атлети употребяват аспирин и други противовъзпалителни средства, за да намалят болката в ставите. За щастие на всички, които обичат тренировките, особено на тези претърпяли травми или за по-възрастните, нещата са се променили благодарение на успехите на съвременната наука. Учените са открили, че глюкозаминът, хондроитинът и някои други вещества помагат да се възстанови съединителната тъкан и да се премахнат последствията от хилядите мускулни съкращения.Увреждането и износването не са неизбежни

Тези, които приемат аспирин са не само такива, които са тренирали неправилно. Между тях има и специалисти, които са изпълнявали всяко упражнение като произведение на изкуството, стремели са се всяко повторение да съответства на индивидуалните им възможности и телесна структура. Ако вие сте амбициозен и използвате големи тежести при вашите тренировки не забравяйте, че тренировката е един повтарящ се стрес върху ставите и че нито един билдър не може да има повече травми, отколкото сам си е причинил.

Травмите и физическият стрес свързани със силовите упражнения водят до промени в ставната структура и на първо място в ставния хрущял, който сигурно сте го виждали като блестящо бяло покритие в края на костта на пилешките бутчета. Износването и увреждането на хрущяла води до остеоартрит, едно болезнено и обездвижващо заболяване, от което страдат повече от 20 милиона души. Възрастта е рисков фактор даже без травми, понеже се нарушава балансът на ензимите, които регулират продукцията на колаген – най-плътният протеин в съединителната тъкан и най-важния в хрущяла. Ако хрущялната повърхност е увредена от травма или повтарящо се натоварване, то в резултат може да се появи деструкция (разрушаване) на хрущялната структура.

Всеки билдър знае, че може да получи травма независимо от възрастта си. Но даже, ако нямате остра травма или възпалителен процес от претоварване вие не можете да знаете, кога бихте развили някакъв ставен проблем. А когато го установите ще се наложи да забавите своето развитие и да се върнете назад.

Помощта пристига

Как да се предпазим от възможно отрицателно влияние на тренировките? Модерната спортна наука създаде такива суплементи, които трябва да се ползват от всеки сериозен културист. В действителност тези продукти са толкова необходими, че ние ги включваме сред първите места от задължителни добавки при фитнес трениращите.

Нека се спрем на трите най-важни суплементи: глюкозамин, хондроитин сулфат и хидролизиран колаген.

Глюкозамин

Както и хондроитин сулфата и колагена, глюкозаминът се произвежда по естествен път в организма. Той е основният градивен елемент на много важни съставки, които изграждат съединителната тъкан. Глюкозаминът е важна съставна част на клетъчните мембрани и на протеините от клетъчните повърхности, както и на молекулите, които държат клетките една за друга. При артрит и при увреждане, тъканите имат по-голяма нужда от глюкозамин.Директно или индиректно глюкозаминът играе роля при формиране на хрущялите, сухожилията, връзките, синовиалната течност, кожата, костите, ноктите, сърдечните клапи, кръвоносните съдове, секрецията в храносмилателната, дихателната и отделителната система. Глюкозаминът играе роля също в синтеза и транспорта на молекулите, имунологичните протеини (интерферон, имуноглобин), хормоните (гонадотропини, тиреотропен хормон), ензими и други важни вещества.

Въпреки, че е предписван като лекарство при остеоартрит в много европейски страни, глюкозаминът е бил проучван само веднъж при атлети, като е помагал за възстановяването на т.н. „коляно на скачачите”. Независимо от това, други данни и нашият собствен опит показват, че глюкозаминът може да бъде много полезен при болезнена раменна става и други ставни дегенерации.

Глюкозамин сулфатът се прилага в доза 1500мг дневно (три дози по 500мг всяка). Най-добре е да се взема сутрин и преди лягане, тъй като има дълъг период на полуразпадане в серума. Ако желаем бързи резултати, дозата може да се увеличи по 1000мг два пъти дневно, макар че и тогава възстановяването на ставата все още ще бъде бавен процес.

Глюкозамин хидрохлорид, който се предлага на пазара има същият ефект, като глюкозамин сулфата при по-ниска цена. Глюкозамин сулфата в стомаха се превръща в глюкозамин хидрохлорид.

Понеже глюкозаминът има различен механизъм на действие от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин и ибупрофен, възможна е комбинацията им да има синергичен ефект. Така става възможно да се намали дозата на НСПВС без да се намали ефекта от лечението.

Хондроитин сулфат (ХС)

Представлява екстракт от трахея на говеда и свине, както и от хрущял на акула и както глюкозамина служи като градивен блок на хрущяла и като стимулатор на възстановяването му. Освен това ХС блокира ензимите, които увреждат ставата, с което ефектът му в оздравителния процес се удвоява.

Действието на ХС при човека е много добре проучено. Някои изследователи са наблюдавали пациентите си в продължение на една до две години и са обхванали няколко хиляди души.

Както и глюкозамина ХС се използва като лекарство за лечение на остеоартрита в някои европейски страни. Изследванията са показали, че ХС води до бавно, но много продължително намаляване на болките и подобряване на ставната функция. Това означава, че реална промяна не се забелязва в първите няколко седмици. Повечето изследователи намират, че забелижимо подобрение се получава след 4 до 8 седмици и трайно след три месечна употреба.

Дозата е 800-1200мг дневно, разделена на два приема (има 12 часа период на полуразпад).

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...