Различните ъгли при краката!

Добавена на 28 Април 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Може ли промяната на позицията на стъпалата при лег пресите наистина да има ефект върху мускулите до толкова, че да окаже разлика в развитието на краката ?

Да! Смяната на положението на стъпалата променя леко въздействието на лег пресите от една зона на горната част на краката към друга. Въпреки че това преместване не е достатъчно значително, за да изолира специфичните мускулни групи, то е достатъчно за промяна и стимулация на участващите мускулни влакна. А такава смяна предполага и разнообразие, което е ключ към общото мускулно развитие.Лег пресата натоварва същите основни мускулни групи както клякането, но с по-малко участващи спомагателни мускулни групи за подкрепа и стабилизация. Затова тук вниманието върху баланса е по-малко, а енергията е повече – може да я насочите към желаните мускули на краката и да изтласкате по-големи тежести. В лег пресите участват 8 главни мускула:

Квадрицепсите, намиращи се отпред на бедрата, изпълняват коленна екстензия и се състоят от rectus femoris (в средата), vastus lateralis (отвън), vastus intermedius (дълбоко) и vastus medialis (отвътре).

Мускулите gluteus maximus и групата мускули на задната част на бедрата – biceps femoris (отвън), sementinonus (в средата) и semimembranosus (отвътре). Те пък изпълняват екстензия в таза.

При „нормалната” лег преса положението на краката е такова, че стъпалата са едно от друго горе-долу колкото ширината на раменете и са поставени в средата на платформата. От това положение има четири основни модификации:

Високо. Поставянето на стъпалата по-високо на платформата измества центъра на тежестта назад и това натоварва повече задната част на бедрата и седалищните мускули.

Ниско. Поставянето стъпалата по-надолу от „нормалната” позиция има точно обратен ефект – акцентът от упражнението се прехвърля повече върху квадрицепсите.

Широко. Вътрешната част на краката – по-точно мускулът vastus medialis и мускулите на аддукторите – се натоварват при изтласкване по-широко от нормалното.

Тясно. Лег преси с по-тесен от обикновения разкрач увеличават участието на мускула vastus lateralis от външната част на бедрата.Променянето на мускулното участие не е толкова голямо при страничните движения (по-широк и по-тесен разкрач), колкото при смяната горе и долу, така че от промяната на разстоянието между стъпалата не очаквайте кой знае какъв ефект. И докато не свикнете с различните положения на стъпалата, експериментирайте с по-малки от нормалното тежести и ги увеличавайте постепенно.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...