Семена от Чиа!
Добавена на 26 Ноември 2016 |
Категория: Статии |
Добави в любими
В наши дни, семената от чиа придобиват все по-голяма популярност сред любителите на здравословния начин на живот. Плюс е лесната им употреба, както и факта, че чиа е известна с богатото си съдържание на фибри и омега-3 мастни киселини.
Семената от чиа се добиват от растение принадлежащо към семейството на ментата и типично за района на Централна Америка. Установено е, че семената от чиа са били традиционна храна за ацтеките. През вековете чиата е запазила популярността си сред местните народи, но все още не е била толкова популярна в Северна Америка и Европа. Нещата се променят преди 29 години, когато чиа започва да се изследва с цел засяване на посеви в Аржентина.
От тогава, семената от чиа са една от най-известните здравословни храни!
Въпреки, че семето от чиа е малко, то съдържа огромен набор от полезни хранителни вещества. Сред минералите в семето са манган, калций и фосфор, като не трябва да се подценява и концентрацията на омега-3 мастните киселини.
Семената от чиа са лесни за употреба. Те могат да бъдат приемани в цял вид или смлени. В цял вид, семената от чиа могат да се добавят към салати, готови ястия или сурови торти, бонбони и други десерти. В смлян вид, семената могат да се добавят към фрешове, смуутита и кремове. Плюс е липсата на вкус, което няма да повлияе на вкуса на основната храна, към която се добавят семената.
Препоръчително е да се избират черни и бели семена, но не и червени, защото те все още са неузрели.
Чиа е известна с полезните си свойства и сега ще разгледаме най-важните от тях:
➡ Подпомага превенцията на диабет. Семената притежават свойството да забавят обработването на храната, с което се подобряват показатели при диабет тип 2. Освен това, семената могат да предотвратят резките скокове на кръвната захар;
➡ Богат източник на фибри. Само 28 грама семена осигуряват 11 грама фибри, което е 1/3 от препоръчителните дневни нужди;
➡ Богат източник на омега-3. Според изследванията омега-3 мастните киселини в семената от чиа се конвертират по-добре, отколкото тези на лененото семе;
➡ По-силни зъби и кости, поради богатото съдържание на калций;
➡ Богат източник на манган и фосфор. 28 грама семена осигурява 1/3 от дневните нужди на двата минерала;
➡ Висококачествен растителен протеин и никакъв холестерол;
➡ Положителният ефект върху кръвната захар и инсулиновата чувствителност подпомагат горенето на мазнини около пояса;
➡ Регулира апетита, съня и настроението. Този ефект се дължи на аминокиселината триптофан, която изобилства в семената от чиа.
➡ Подобрява сърдечното здраве, като понижава холестерола и кръвното налягане!
Семената от чиа се добиват от растение принадлежащо към семейството на ментата и типично за района на Централна Америка. Установено е, че семената от чиа са били традиционна храна за ацтеките. През вековете чиата е запазила популярността си сред местните народи, но все още не е била толкова популярна в Северна Америка и Европа. Нещата се променят преди 29 години, когато чиа започва да се изследва с цел засяване на посеви в Аржентина.
От тогава, семената от чиа са една от най-известните здравословни храни!
Въпреки, че семето от чиа е малко, то съдържа огромен набор от полезни хранителни вещества. Сред минералите в семето са манган, калций и фосфор, като не трябва да се подценява и концентрацията на омега-3 мастните киселини.
Семената от чиа са лесни за употреба. Те могат да бъдат приемани в цял вид или смлени. В цял вид, семената от чиа могат да се добавят към салати, готови ястия или сурови торти, бонбони и други десерти. В смлян вид, семената могат да се добавят към фрешове, смуутита и кремове. Плюс е липсата на вкус, което няма да повлияе на вкуса на основната храна, към която се добавят семената.
Препоръчително е да се избират черни и бели семена, но не и червени, защото те все още са неузрели.
Чиа е известна с полезните си свойства и сега ще разгледаме най-важните от тях:
➡ Подпомага превенцията на диабет. Семената притежават свойството да забавят обработването на храната, с което се подобряват показатели при диабет тип 2. Освен това, семената могат да предотвратят резките скокове на кръвната захар;
➡ Богат източник на фибри. Само 28 грама семена осигуряват 11 грама фибри, което е 1/3 от препоръчителните дневни нужди;
➡ Богат източник на омега-3. Според изследванията омега-3 мастните киселини в семената от чиа се конвертират по-добре, отколкото тези на лененото семе;
➡ По-силни зъби и кости, поради богатото съдържание на калций;
➡ Богат източник на манган и фосфор. 28 грама семена осигурява 1/3 от дневните нужди на двата минерала;
➡ Висококачествен растителен протеин и никакъв холестерол;
➡ Положителният ефект върху кръвната захар и инсулиновата чувствителност подпомагат горенето на мазнини около пояса;
➡ Регулира апетита, съня и настроението. Този ефект се дължи на аминокиселината триптофан, която изобилства в семената от чиа.
➡ Подобрява сърдечното здраве, като понижава холестерола и кръвното налягане!
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: