Спирулина – изворът на живота!

Добавена на 14 Август 2018 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си с нейна помощ. Едноклетъчните сини водорасли са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система. Особено полезна е при поддържане на здравословен режим на хранене. Подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве.

Поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, освен това е и източник на белтъчини, които са 55-70% от масата й.

Както знаем водораслите са едни от най-интересните създания на природата, от които се смята, че се е зародил животът преди три и половина милиарда години. Над 21% от кислорода на планетата се дължи именно на тях. Хората ги използват повече от 1000 години като източник на храна или лек. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток те са използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс.

Най-питателното растение

Спирулина не е едно конкретно водорасло, а термин, който обозначава две специфични бактерии – Артроспира платенсис и Артроспира максима. Името й произлиза от спираловидната форма на водораслите. Тези водорасли съдържат всички незаменими аминокиселини, както и витамините А, Е, В1, В2, В6, В12, в особено големи количества. В състава им влизат още и фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди, минерали (желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди.

Спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти

Съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови, както и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак
. 3 пъти по-богата е на витамин Е от суровия пшеничен зародиш и има 3 пъти по-голяма концентрация на протеини от червеното месо, рибата и пилетата. Богата е и на витамин C. В 1 грам суха маса водорасли има само 4 кал. и почти никакъв холестерол.

Пречистване от тежки метали и токсини

Едно от най-потенциалните свойства на спирулината се свързва с изчистването на тялото от ненужни замърсители, в това число от кадмий, флуор, олово и живак. Тя е особено ефективно средство и за регулиране на липидната пероксидация. Съдейства и за понижаване на триглицеридите.

Мускулна издръжливост и сила

Спирулината ви дава и издръжливост, особено при активност над 2 часа. Увеличава мускулната сила – и при трениращи, и при нетрениращи хора. И е отличен избор при алергии, включително алергичен ринит. Съдейства също така и за понижаване на систоличното и дисистоличното кръвно налягане, като значителен ефект се отбелязва след поне 6 месеца употреба. Незаменима е и със своя антиоксидантен ефект, като особено силен ефект има при възрастни мъже. Особено препоръчителна е за пушачите.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще усетите и висококачествените продукти, кои...

The Anabolic Stack

The Anabolic Stack

27 Септември 2018

Готови ли сте за най - сериозното качване на мускулна маса, което сте постигали до сега? Тези три продукта, ...

ALL IN - Стак за шампиони

ALL IN - Стак за шампиони

20 Септември 2018

Искате ли да направите най - правилната покупка на суплементи? Ако отговорът е да, това е вашият стак! То...

Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Ка...