Тайното оръжие - Астаксантин!
Добавена на 04 Януари 2017 |
Категория: Хранителни добавки |
Добави в любими
Някога плували ли сте в река? Ами срещу течението?
Ако отговорът е да, най – вероятно е било за броени минути, дори за по – малко. Всяка секунда усещате как мускулът ви отслабва и силите ви напускат, можете ли да си представите да правите това в продължение на една седмица и така да изминете 170 км без почивка? За сьомгата този седемдневен маратон нагоре срещу течението не е никакъв проблем.
Това премеждие на предела на възможностите се случва благодарение на астаскантина, с който се храни сьомгата. Розовият цвят на месото й също се дължи на него. Именно заради астаксантина в сьомгата, тя се смята за изключително здравословна храна.
Астаксантинът е червен пигмент с едни от най – силно изразените здравословни качества. Добива се от различни източници, включително и от синтетични медикаменти. Освен в месото на сьомгата се съдържа и в някои видове пъстърва, в обвивката на ракообразните и удивителното микроводорасло Хематококус плувиалис.
Астаксантинът е част от семейството на каротеноидите, което наброява над 700 химични съединения. Към него принадлежат познатите ни оранжево-червени растителни пигменти с мощно антиоксидантно действие като бета-каротин, ликопен, лутеин, зеаксантин, придаващи характерната окраска на моркови, домати, чушки и много други плодове и зеленчуци.
Астаксантин е известен с изключителната си антиоксидантна сила, заради което е наричан „Кралят на каротеноидите“. Той е 20 пъти по-силен от синтетичния астаксантин, 50 пъти по-силен от бета-каротина, 60 пъти по-силен от Витамин С, 550 пъти по-мощен от витамин Е и 800 пъти по-силен от CoQ10 (Коензим Q10). Като силен антиоксидант астаксантинът е отличник в борбата със свободните радикали, които са причина за заболявания като рак, сърдечносъдови заболявания и др. Той никога не се превръща във вреден прооксидант (pro-oxidant) и намалява разрушаването на ДНК.
Той се усвоява заедно с мазнините в храната, влиза в кръвообращението и лимфата и достига до мембраните на редица клетки в човешкото тяло.Способен е да преминава през кръвно-мозъчната бариера. Веднъж настанил се в мембраните, коригира грешките в окислителните процеси на веществата, преминаващи през клетъчните мембрани.В самата клетка мястото му на работа без съмнение е в рамките на мембраните на митохондриите.
Много от уникалните свойства на астаксантина се обясняват със способността му безпрепятствено да преминава през кръвните бариери на мозъка и ретината, като по този начин влияе положително върху нервната система и мозъка, а чрез тях и върху цялото тяло. За разлика от другите антиоксиданти като бета-каротин и витамин С, които се намират пред или зад клетъчната мембрана, астаксантинът, поради уникалната си структура, се оказва и от двете й страни, оказвайки пълен защитен ефект.
За зрението – засилва зрението, подобрява проблемите свързани с дегенерация на макулата и катаракт водещи до слепота. Предпазва очите от умора при работа с компютър и от вредното влияние на UV лъчите.
За сърцето – влияе добре на сърдечния мускул, увеличава гъвкавостта на кръвоносните съдове и намалява холестеролните плаки.
За ставите и мускулите – подобрява функциите им и намалява болките при физически натоварвания.
За тялото – това е тайното оръжие на атлетите. Той увеличава мускулната сила и издръжливостта и предотвратява мускулните и ставните болки след напрегнато състезание.
За кожата – има подмладяващ ефект и я предпазва от вредното влияние на UV лъчите.
За мозъка – единствен преминава бариерата между кръвта и мозъка. Така подпомага заздравяването на засегнати участъци. Дава бистрота на ума, намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти: