Вкусно пилешко
Добавена на 23 Май 2012 |
Категория: Хранене |
Добави в любими
Въпрос: Предпочитам тъмното месо пред пилешките гърди, които намирам за сухи. Като билдър обаче трябва ли да отбягвам тъмното месо? И ако е така, има ли начин да направя пилешките гърди по-вкусни?
Отговор: Добър въпрос. Хората, които обичат пилешките гърди, изглежда ги предпочитат пред всички останали части на пилето. Онези, които предпочитат тъмното месо, се оплакват, че месото от гърдите е прекалено сухо. Добрата новина е, че не е непременно задължително да ядете пилешки гърди. Можете да купите своето пиле (следствие от яйцето) и да го изядете.
Първо, тъмното месо не дава много добри резултати, защото бялото месо е по-добро по отношение на калориите в грам протеин. Бялото месо има малко повече от 5 калории на грам протеин в сравнение със седемте на тъмното месо. С други думи, тъмното месо има около 40% калории повече от гърдите. Тези цифри се отнасят за печено пилешко без кожа. Когато ядете кожата, калориите се покачват и при двата вида месо.
Какво означават тези цифри? Ако сте на фаза сваляне, трябва да изберете гърдите пред тъмното месо. В противен случай обаче, тъмното месо може да не се окаже чак толкова лош избор, особено ако махнете кожата. Бутче, кълка или крило без кожа грубо се равняват на пилешки гърди с кожа по отношение на количеството протеин, общото количество мазнини, наситени мазнини и калории. Количеството на наситените (лоши) мазнини и при двата вида пилешко е сравнително малко. Изяждането на кожата удвоява количеството наситени мазнини и увеличава още повече общото количество мазнини.
Главният виновник за провала на една бодибилдинг диета е кожата, не тъмното месо. Ако предпочитате тъмно месо, яжте тъмно месо. Ако отстранявате кожата, количеството мазнини, които консумирате ще се равнява или дори ще е по-малко отколкото в същото количество чисто телешко.
И най-накрая, дори да не обичате месото от гърдите, трябва да откриете начин да го приготвяте така, че да не е чак толкова сухо. Първо, може би го препичате прекалено много. Определено не искате да недопечено пиле, но не искате да ядете и препечено пиле, чиито сокове са се изпарили. Купуването на пилешки гърди с кост вместо обезкостени, ще ви помогне да избегнете това. Опитайте се да омекотите месото като го начукате с чук за месо. Мариноването на месото с лек зехтин и балсамов оцет също може да помогне за омекотяването на месото. Вместо да печете пилешкото на грил, опитайте се да го задушите с доматен сос и зеленчуци в глинен съд или тефлонов тиган. Това ще убие вредните бактерии и ще запази собствените сокове на месото.